Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харизанов: Без ясна подкрепа, съвсем естествено е след 100 дни толеранс това правителство да подаде оставка

Политика

Харизанов: Без ясна подкрепа, съвсем естествено е след 100 дни толеранс това правителство да подаде оставка

Харизанов: Без ясна подкрепа, съвсем естествено е след 100 дни толеранс това правителство да подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:

"На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният толеранс за всяко едно нещо, това правителство да подаде оставка и да си тръгне".

Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов.

"Тъжна история. Неприятно ми е да живея в такива времена", каза той относно случващото се с партия "Величие" в парламента. По думите му има няколко проблема в тази "многопластова идеологическа организация".

"След всичко, което видяхме през годините, доживяхме да видим и "Величие"", изтъкна Харизанов в предаването "Преди всички". И добави:

"Каквото и да се случи утре, в случай, че това правителство бъде гласувано, тези разправии и всичко, което чухме, целия сюжет около тази партия ще направят така, че се връщаме в годините на правителството на Орешарски. В момента започваме лека полека да навлизаме в тази хипотеза преди утрешното гласуване. Нищо в личността и политическата история на Росен Желязков и на номинираните за министри не заслужава подобно отношение и подобно сравнение, а то вече започва да се налага от само себе си. Ситуацията, в която изпадна цялата политическа система, е все по-неприятна и за гледане, и за коментиране, но тя става все по-неприятна и за живеене".

По думите му основният проблем е в системните партии. Управлението не търпи вакууми, обясни анализаторът:

"Когато т.нар. системни партии не се справят с това да излъчат подходящите хора, да излъчат подходящите послания и по този начин да спечелят достатъчно гласове, да продадат политическия си продукт на достатъчно хора на изборите, са възможни подобни явления, които с незначителните при нормална избирателна активност 100 хил. гласа в момента да се превърне в централен сюжет".

Според него е най-нормално ГЕРБ да предложат силните си фигури като част от евентуален нов кабинет.

"ГЕРБ и останалите политически сили продължават да живеят с мисълта за твърдото си ядро и всичко, което се прави и се говори, е насочено към избирателите на ГЕРБ. И присъствието на Борисов в президентството и на консултациите, и на връчването на мандата, и състава на правителството са ясно послание към избирателите на ГЕРБ".

Защо правосъдният министър трябва да е нечий, попита Георги Харизанов относно предложения проектокабинет.

"Защо не приемем, че правосъдното, земеделското министерства са министерства, които са ръководени от секторни специалисти и че това е някакъв жест на приемственост по отношение на служебното правителство, ако щете и към президента. И е послание, че светът не започва и не свършва с това правителство. Приемствеността не трябва на всяка цена да бъде тълкувана като намеса на мафията в политиката, защото този сюжет се изчерпа".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати