Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Харизанов: Ясно е, че няма да има затваряне на държавата, обществото няма да издържи

Политика

Харизанов: Ясно е, че няма да има затваряне на държавата, обществото няма да издържи

Харизанов: Ясно е, че няма да има затваряне на държавата, обществото няма да издържи - Tribune.bg
Снимка:

"Който търси да намери хаос, ще го намери. Който търси да намери здрава логика, също ще я намери. Естествено, че всяко едно управление може да се справя много по-добре. На никого не му харесва сегашната ситуация", каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна икономика, член на ГЕРБ и изпълнителен директор на телевизия "Европа".

Той беше категоричен, че вече е ясно, че няма да има второ затваряне на държавата - бизнеси и икономика: "Ясно е, че повторен локдаун няма да доведе до това, до което доведе пролетта, когато вирусът беше ограничен. Ясно е, че обществото няма да издържи до повторно спиране на икономиката и на това стотици хиляди български граждани да останат без доходи".

Той уточни, че хората, които вземат решения, се базират на дифузното разпространение и на това, че повторен локдаун няма да доведе до ограничаване на коронавируса, а до загуба на доходи.

Според него, когато се вземат под обществен натиск прибързани решения, резултатът не е добър. Той подчерта, че водеща трябва да е науката, медицината: "Когато медицинските специалисти кажат тежката си дума, министър-председателят се съгласява, тъй като в момента водещи са науката и медицината. И когато се каже, че трябва да се въведат мерки и да се отделят високорисковите, от тези, които не носят маски и се мислят за безсмъртни, подобен род действия биха били одобрени от премиера. ... Смятам, че със сигурност всички решения се консултират с премиера. Ако в една заповед има проблеми, тя със сигурност може да се коригира".

Харизанов предположи, че би могло и това, че Бойко Борисов винаги се е съобразявал с исканията на обществото и на неговите прослойки не е точно причината той 11-а година да е премиер.

"Много хора казват "Не" на Борисов и нямат проблем с това. Премиерът повече цени хора, които му казват "Не", отколкото да му се подмазват", каза Харизанов.

Във връзка с оттеглянето на предложението на ГЕРБ за детски надбавки за всички деца, анализаторът заяви, че става въпрос за политическо решение, което може да бъде коригирано в зависимост от политическата обстановка: "След като има втора вълна, след като има повторен натиск върху здравната система и върху системите за сигурност, няма нищо по-нормално от това едно решение да се ревизира. Аз приветствам това решение, според мен е неправилно да се раздават детски добавки поравно, както беше в едни други времена, в които всички бяхме еднакво бедни".

"Решенията между ГЕРБ, ВМРО и НФСБ се вземат на коалиционен съвет. ... Има много теми, по които те не са на едно мнение, но затова е този съвет, където се вземат решения, които да са най-близки до удовлетворяване на желанията на отделните страни и на техните избиратели", обясни Харизанов.

По думите му лидерите на коалиционните партньори често са заявявали, че са доволни от управленския мандат до момента и по отношение на армията, на повишаване на пенсии и минимални заплати и т.н.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети