Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Херо Мустафа: В България олигарсите имат свръхсилна позиция – получават власт от политици

Политика

Херо Мустафа: В България олигарсите имат свръхсилна позиция – получават власт от политици

Херо Мустафа: В България олигарсите имат свръхсилна позиция – получават власт от политици - Tribune.bg
Снимка:

„Определено имаше много политически изненади, не само в България, но и в моята страна през последните няколко години. Мисля, че изненадите са неразделна част от политиката. Не смятам, че трябва да сме учудени, че има изненади. Според мен трябва да се съсредоточаваме върху това как реагираме“.

Това заяви пред БТВ посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в края на своя мандат.

„Политиката, демокрацията никога не е права линия - тя е сложна. Понякога може да бъде обезсърчаваща, особено ако си имал 4 пъти избори, но тя е процес. Вие имате глас и трябва да останете ангажирани в този процес. Това е единственият начин, по който може да видите подобрение. Именно хората трябва да търсят отговорност от лидерите си“, добави дипломатът.

Според нея най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт.

„Научила съм, че ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, част от които се обсъждат от 2009 година насам“, коментира Херо Мустафа.

Херо Мустафа коментира и наложените върху български граждани санкции по закона „Магнитски“:

„Стоим зад санкциите, които наложихме. Те са само един способ от многото усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи. Ще се върна отново на реформите, които са възможни още сега, дори в този парламент, да бъде приет този законопроект и да бъде изпълнена съдебната реформа. Това може да бъде направено само от българи. Знам, че е трудно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата“, каза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати