Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хората с увреждания не губят месечната финансова подкрепа за януари и ще я получат след 12 февруари

Политика

Хората с увреждания не губят месечната финансова подкрепа за януари и ще я получат след 12 февруари

Хората с увреждания не губят месечната финансова подкрепа за януари и ще я получат след 12 февруари - Tribune.bg
Снимка:

Бисер Петков: Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот

От началото на 2019г. месечна финансова подкрепа заменя интеграционните добавки за хората с над 50 на сто увреждания, на възраст над 18г., обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Новото законодателство, прието в края на 2018г., предвижда месечна финансова подкрепа за над 600 000 души с трайни увреждания у нас, които имат тези права и до момента са получавали 5 вида интеграционни добавки – за транспорт, за диетично хранене и т. н. За първи път тази подкрепа се регламентира в закон и се обвързва с линията на бедност, която сега е 348 лв. По този начин размерът на месечната финансова помощ ще се увеличава, съобразно изменението на линията на бедност в страната.

Хората с 50% и над 50% инвалидност трябва да подадат заявление в дирекцията за Социално подпомагане не по-късно от 31 март 2019г. за финансова помощ. 50 336 лица за периода 1-21 януари са подали заявления за финансова подкрепа, стана ясно още от думите на министъра. Бисер Петков поясни, че за хората, които са получавали интеграционни добавки до момента, служебно ще бъде преизчислена месечната финансова подкрепа.

 „В най-лошия случай подкрепата на едно лице с увреждания ще е със 134 лева повече“, обясни Петков. Изплащането ще става по избран от лицето начин-по банков път или през пощенските клонове.

До 31 март подкрепата ще се отпуска без индивидуална оценка, поясни министърът. По закон от 1 април тя ще се отпуска след индивидуална оценка. Наредбата за това е в процес на подготовка.

Социалният министър изтъкна, че неговото ведомство, както и Агенцията за социално подпомагане/АСП/ са свършили огромна работа. Той не е съгласен с коментарите, че администрацията бави парите на хората, защото те не могат да си получат финансовата подкрепа за януари през януари. Хората с увреждания не губят месечната финансова подкрепа за януари и ще я получат след 12 февруари.

"Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот. Правим всичко по закон", заяви социалният министър в отговор на позицията, изразена от омбудсмана Мая Манолова вчера, че администрацията бламира реформата за хората с уврежданията.

В допълнение Петков подчерта, че това категорично не отговаря на истината. Същевременно АСП е подписала споразумения с 285 общини у нас, за да гарантира на над 25 550 души, че ще имат социални асистенти и домашни помощници. За още 8 общини се правят последни доуточнявания по споразумението.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати