Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хотелиери и ресторантьори: Благодарение на ВМРО започна да се мисли за мерки в туризма

Политика

Хотелиери и ресторантьори: Благодарение на ВМРО започна да се мисли за мерки в туризма

Хотелиери и ресторантьори: Благодарение на ВМРО започна да се мисли за мерки в туризма - Tribune.bg
Снимка:

БХРА и войводите констатираха съвпадение в идеите си за насърчаване на бранша

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ открои ВМРО като партньор, благодарение на който властта помисли за мерки в туризма по време на коронакризата.

„Най-неадекватни мерки имаше спрямо туризма. Искам да Ви благодаря, тъй като благодарение на Вас се случват много неща и се отварят теми, като ваучери, ДДС, чартъри. Започна да се мисли благодарение на Вас за всички изброени мерки“, посочи председателят на хотелиерската асоциация Георги Щерев.

Народният представител Александър Сиди подчерта, че това не е първата среща с представителите на туристическия бранш във връзка с техните проблеми. Той изрази съжаление, че отново се очакват рестрикции заради пандемията. Сиди наблегна на усилията на ВМРО за въвеждане на ваучери за почивка за всеки български гражданин в български хотели и курорти.

Предприемачът и водач на листата на ВМРО за Пловдив област Владимир Кисьов, изтъкна, че самият той много добре и отвътре е запознат с проблемите на бранша.

„Предизвикателствата пред бранша са огромни. Наблюдаваме как от страна на министерството се отнасят половинчато. В мое лице може да намерите подкрепа и бърза реакция“, ангажира се Кисьов и декларира, че ще настоява следващият министър на туризма да бъде представител на бранша. Кисьов се съгласи с позицията на БХРА, че туризмът у нас трябва да се обедини.

Диалог с туристическия бранш обеща икономистът Кузман Илиев, също кандидат-депутат на ВМРО.

„13-15% от БВП е страшно много. Не може да бъде подценяван“, подчерта той приноса на сектора за родната икономика. Илиев вижда необходимост от промени, които да намалят данъчната и административната тежест за сектора.

„Тази връзка между ресторантьори, хотелиери и туроператори може да бъде много по-лесна. Ние предлагаме гаранционен фонд, който да поема вноски след спирането на изплащането на кредитите. Това може да даде на бранша увереност, че държавата е до него“, очерта Илиев вижданията на ВМРО в икономиката и туризма.

Като трудна определи комуникацията с министерството на туризма и кандидатът за депутат Одисей Спасов, който също работи в туристическия бранш. Той лансира предложението за по-честа комуникация с ведомството, където най-сетне да влязат хора от бранша, които разбират от туризъм.

Председателят на БХРА също споделя това мнение, като по думите му експертният екип на министерството на туризма е с много нисък капацитет. Щерев представи споразумение с точно разписани искания и ангажименти, сред които да се решат проблемите с банковото кредитиране на туризма, разрешенията за строеж, кадровото обезпечение и визовата политика. Според бранша не е нормално визовата политика да пречи на туристическия бизнес. Сред другите искания на БХРА е статутът на курортите и рекламата на българския туризъм, като за целта да намери приложение най-сетне старата идея на бранша 1% от приходите от туризъм да се заделят за рекламирането му. Сред останалите задачи за решаване в сферата на туризма от асоциацията акцентираха на необходимостта от обединението на бранша, промени в нормативната уредба за категоризацията и нов закон за туризма.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети