Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Гаджев: МО прилага „ин хаус“ процедура при доставката на горива

Политика

Христо Гаджев: МО прилага „ин хаус“ процедура при доставката на горива

Христо Гаджев: МО прилага ин хаус процедура при доставката на горива - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на отбраната /МО/ прилага „ин хаус“ процедура при доставката на горива, предупреди на парламентарен контрол депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

„По договор на МО и ТЕРЕМ „ин хаус“ се закупуват различни горива по различна спецификация. Интересното е, че ТЕРЕМ не се е занимавал с търговско посредничество. Идеята на договора е да се оздрави ТЕРЕМ ЕАД“, коментира Гаджев. Той попита защо се е прибегнало до този договор, каква е оценката на договора според министър Заков и защитен ли е публичния интерес.

„Договорът за борсово представителство е от 13 ноември 2020г. и е бил за една година. По решение на възложителя МО е сключил договор за борсово представителство за 2500лв. без ДДС. От 19 ноември 2021г. до 2022г. е сключен нов договор“, уточни министърът на отбраната от парламентарната трибуна. По думите му дружеството „Снабдяване и търговия“ на МО е с лиценз брокер на ССБ, а ТЕРЕМ е член на Националната стокова борса/НСБ/ и има лицензиран брокер на борсата.

„На НСБ са сключени договори за доставка на керосин за 10 млн. 617 хил. лв. , а срокът изтича на до 13 юни 2022г., за доставка на автомобилен бензин за 3.5 млн. лв., на дизелово гориво за 1.8 млн. лв. и газьор за около 4.5 млн. лв. Съгласно договора за борсово посредничество в МО ежемесечно постъпват доклади, че договорите се изпълняват в срок. Общ интерес е защитен. Двете дружества са с принципал МО, „ин хаус“ процедурата се изпълнява в срок и според графика“, обобщи министърът на отбраната.

Последва информация за конкретни сделки, с която народният представител Христо Гаджев обори министър Заков.

„ТЕРЕМ“ ЕАД е регистриран на борсата 20 дни преди да му е възложено да закупи горивата. По договорите за авиационен керосин GA1, постигнатата цена на тон е 1537лв., което е със 192 лв. повече от средната борсова цена за този ден, а това е загуба от над 1.180 млн. лв. за този ден“, изтъкна Гаджев. Последваха данни и за другите горива.

„Автомобилният бензин F 67 е закупен с над 154 лв. над средната цена на тон за същия ден или със загуба от 305 хил. лв. Сделките са на 15 и 22 декември. На 22 декември дизеловото гориво, което е закупено, е с цена от 114 лв. над средната борсова цена, а за газьола цената, с която се надвишава средната пазарна цена, е 127 лв. или загуба за 348 хил. лв. Общо загубите са в размер от над 2 млн. лв. , което означава две неща или са тотално некомпетентни, или са имали умисъл, а умисълът се нарича корупция в случая“, припомни Гаджев. той обяви, че ще използва случая, за да връчи сигнал на министъра, а впоследствие сигналът ще бъде изпратен до министър-председателя и на комисията по антикорупция в парламента.

„Дали мотивите за нулева толерантност към корупцията правителството всъщност са мотиви за толеранция към корупцията“, попита в заключение Гаджев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати