Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Грозев: Не знам защо съм обявен за издирване

Политика

Христо Грозев: Не знам защо съм обявен за издирване

Христо Грозев: Не знам защо съм обявен за издирване - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за контрол на службите в Народното събрание изслуша журналиста Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Руската федерация. Изслушването беше по искане на "Демократична България".

Комисията за Контрол на службите в парламента изслуша Христо Грозев. Българският журналист, работещ за разследващия сайт “Белингкат” беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство преди седмица. 

"Аз също не знам защо съм обявен за издирване. Позовавам се само на "Риа Новости", че обвинението е на основата на закона за фалшивите новини, за армията. Не мога да твърдя, че това е причината. Именно дейността ми като журналист е станала предвид за това обвинение. Въпросът за моята защита надминава персоналния ми интерес, тъй като става дума за граждани на друга страна. Това е атака върху свободната журналистика извън Русия. Това е заплаха за всички журналисти по света. За мен няма съмнения, че дейността ми като разследващ журналист през последните 7 години е причина. Аз получих черен печат за влизане в Русия през 2016 г. За мен е идеологична и невъзможна тезата на Митрофанова е чисто послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия. България е длъжна да изисква обяснения и да се каже на Русия, че това е недопустима практика. Разследванията ми са за злоупотреба на властта в Русия, както в Русия, част от които с елемент на опасност за живота, опити за убийства, опит за убийство на български гражданин", каза Грозев.

По думите му при всички положения това би трябвало да е разследване, направено след началото на войната.

„Едно от разследванията, което е възможна моя хипотеза, и беше публикувано преди около месец и половина, идентифицира един секретен отдел в руското министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите на крилатите ракети. Това разобличаване и идентифициране на 33 военнослужещи, доведе до санкционирането им от ЕК”, допълни  той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети