Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ заплаши с напускане на коалицията, ако няма военна помощ за Украйна

Политика

ДБ заплаши с напускане на коалицията, ако няма военна помощ за Украйна

ДБ заплаши с напускане на коалицията, ако няма военна помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Ако управлението не може да съответства на идентичността, която заявява, ние не можем да останем част от него, категоричен е съпредседателят на ДБ

Ще продължим да разговаряме с партньорите си от коалицията, надявайки се, че те наистина ще оценят коя е правилната страна в този случай. Не може България да бъде отделно от своето семейство, от всички страни членки на НАТО. Не може в момент, в който неутрални страни като Швеция и Финландия изоставят своите десетилетни, даже вековни, политика на неутралитет, ние да се държим като страна с неопределена позиция. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, след като по-рано днес с процедурни хватки парламентарната група на „Продължаваме промяната“ блокира разглеждането на проекторешения за предоставяне на военна помощ на Украйна.

„Трябва да разберем, че това е нов свят, в който ние трябва да вземем страна“, категоричен бе Христо Иванов.

На въпрос може ли да се стигне до разпад на управляващата коалиция, ако не бъде удовлетворено искането на ДБ за изпращане на оръжие в Украйна, той отговори така:

„Ще бъдем все по-настоятелни и ще оценяваме дали в крайна сметка тази коалиция е в състояние да подплати собствените си твърдения, че е евроатлантически ориентирана с конкретни действия, защото въпросът опира до идентичността на това управление. Надявам се, че няма да се стигне до това да ви отговарям на въпроса“.

На фона на БСП, които се заканиха да напуснат управлението ако към Киев бъде изпратен и един куршум, Христо Иванов отрече да поставя подобен ултиматум за обратното.

„Но има реалности. Ако управлението не може да съответства на идентичността, която заявява, с действия, ние не можем да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм“, категоричен бе съпредседателят на ДБ,

Той определи като рисковано хвърлянето на страната в избори.

„Да се хвърля страната в избори е изключително рисковано и именно затова сме толкова внимателни, не знам дали забелязахте. И аз се опитвам да подбирам думите, но ние не можем да си позволяваме да избираме между две злини – или да отидем на избори, за които страната не е готова, или да хвърлим в страната в състояние на необявен неутралитет и отделяне от евроатлантическото семейство в момент, в който то се предефинира, защото казусът „Украйна“ дефинира разделителните линии в глобален план днес. Ние трябва да избираме къде принадлежим“, посочи Иванов.

Според него Украйна е жертва на неоправдана агресия и България не може да стои безучастна.

Спазвайки международния правов ред, трябва да окажем и военна помощ, смята Иванов.

ДБ се надява да убеди коалиционните си партньори.  

Христо Иванов се възмути от протакането на решението и подчерта, че то трябва да бъде взето преди Великден.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети