Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: „Демократична България“ е против намаляването на депутатите

Политика

Христо Иванов: „Демократична България“ е против намаляването на депутатите

Христо Иванов: Демократична България е против намаляването на депутатите - Tribune.bg
Снимка:

Извънпарламентарните формации, начело на протеста, не искат промени в Конституцията и ВНС

„Ние сме „против“ намаляването на депутатите, тъй като това автоматично означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Това са стари популистки тези, за да се подмени волята за рестарт“, обясни лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов във видео, публикувано в профила му във Фейсбук. Освен това партията е против нова Конституция и Велико народно събрание/ВНС/. Иванов уточни, че говори и от името на ДСБ, и Зеленото движение. Той разчете предложението на премиера като „губене на време“ и „отлагане на оставката“.

„Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани не изисква ВНС. Обикновено Народно събрание може да направи тези промени в съдебната власт и без да минаваме във варианта на ВНС. Този вариант реално означава стопиране, а не рестартиране на политическия процес“, изтъква Христо Иванов. Той напомня, че нещата, които Борисов анонсира днес, са били негови предложения, които е разработил с екип си в Министерството на правосъдието.

„Само че каква е отговорността? Кой знае какво ще се случи в едно ВНС? Това не е нова Конституция, това може да бъде наречено ревизия на глава „Съдебна власт“, пита риторично Иванов в своето включване на живо в социалната мрежа.

Той не разяснява, обаче, че според решение на Конституционния съд "само ВНС може да извършва промени под форма на държавно управление“, което означава не само избор на президентска република или монархия, а включва и органите на съдебната власт, техните правомощия, съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им.

И други извънпарламентарни формации, начело на протеста, не искат промени в Конституцията и ВНС, стана ясно от коментари на лидерите им.

За Мая Манолова премиерът няма право да пише основния закон, защото ще сътвори Конституция на мафията.

Триото Хаджигенов, Бабикян и Минеков също се обяви против предлаганите промени с общо изявление в социалната мрежа.

„Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си. На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено", категорични са те и продължават да искат оставки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (11)

Цветка Вече не искат промяна! Нали във ВНС ще има партии избрани от хората законно?Няма Борисов да прави Конституция, а всички те ще я правят! Не Борисов ще резстартира държавата ,а избраните от нас депутати!Защо не искате ВНС ?
14.08.2020 17:34 / Отговор
Искат, ама под масата...
14.08.2020 17:41
кесо "Старият морски вълк" Ристю десантчика явно е решил направо да връчи "Черната марка" на Борисов и да го свали от капитанския мостик на държавния кораб. А "изгъзици" като ВНС па и ОНС само бавят работата. Бай ви Ристю е свикнал "напред, на абордаж", а после "йо-хо-хо и бутилка ром".
14.08.2020 17:41 / Отговор
Цветка Стани да седнат радевци,импексовици,галевици пинокиовци, отровните и знайни и незнайни десета! Няма нужда от промяна !Как ще ни лапнат спестените 74-76милярда лева спастрени за 10години „диктатура” иначе?Гечев вече загрява!
14.08.2020 17:46 / Отговор
Изумен Този глупак няма право на мнение, защото не е парламентарно представен. За негово съжаление и уличното му представителство е твърде малко, като се има предвид колко много са уличните маймуни на клона.
14.08.2020 18:11 / Отговор
Анастас #БъдетеУмни

#НеБъдетеГлистиКатоМазолГлишев

ДеБъйците и Костовашките Дръгалефци се осраха звучно ...

Вече стана ясно, че Ицко БойкиКЕФ и за журналист не става.

- Ице, баба - да станеш Свещенник ма чеде.
Нали учи и за поп, ама завърши ли го !!!?

(заприсмехулно)
14.08.2020 18:36 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати