Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Легитимно е, ако бъде поискана нашата подкрепа за управление с мандата на „Има такъв народ"

Политика

Христо Иванов: Легитимно е, ако бъде поискана нашата подкрепа за управление с мандата на „Има такъв народ"

Христо Иванов: Легитимно е, ако бъде поискана нашата подкрепа за управление с мандата на Има такъв народ - Tribune.bg

„Демократична България“ има 10 приоритета за работата на парламента, разделени в две групи, посочи в декларация от името на група Христо Иванов от „Демократична България“.

„Едната група е свързана с непосредствената криза или ситуацията, свързана с пандемията. Необходима е програма за масова доброволна ваксинация, да се приложи комплекс от мерки за икономическо подпомагане на отделни сектори и за социална защита на гражданите. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовите резерви на страната, като ключова задача е и това България да стартира процедурата по плана за възстановяване. Отлагането на внасянето на плана за възстановяване е саботаж!“, предупреди Христо Иванов. Той очерта и втората група промени, които са свързани с кризата в държавността. По думите му това е неизвършената лустрация, тъй като България не бе откъсната от ролята на сателит на Съветския съюз.

„Още от приоритетите тук са корупцията, упражняването на властта със Сарая, като лична бащиния. Ние трябва да започнем с отстраняване на това управление от власт. От тази гледна точка за нас ролята на НС е израз на волята на суверенитета - внасяме промени в изборния закон, за съдебна реформа, укрепване на суверенитета чрез изчистване на службите, борбата за енергиен суверенитет, медиите“, уточни Христо Иванов. Той допълни, че от „Демократична България“ събират подписи за промени на Конституцията и поставянето на главния прокурор под отчетност на парламента.

„Предупредих Ви от тази трибуна преди години като министър, че в България се установява прокурорска република – главният прокурор решава на кого да даде имунитет и да бъде поставен под натиск, на кого да му бъде осигурена свобода от отговорност пред закона - дори при записи и снимки това не се разследва. Поставяме си за задачата за предсрочно отстраняване от поста на Иван Гешев, да се реформира ВСС, да има малка парламент квота във ВСС. Считаме, че трябва да бъде въведена пряка конституционна жалба. Създаваме основание за лустрация в България, така да изчистим шлаката от криминалния преход. Внесли сме пакет от изменение в Закона за съдебната власт, с който се закриват специални съдилища и прокуратура. Тези институции, които бяха създадени за борба с корупцията, а се превърнаха в репресия за едни и си затваряха очи за други. Ще внесем изменения за ликвидация на КПКОНПИ, която се превърна в своеобразна бухалка и за освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров“, изтъкна Иванов. Според него промените в изборния закон ще създадат повече доверие в изборния процес, а сред измененията влизат – видеонаблюдение, както и ненужното ограничение на секциите в чужбина.

Христо Иванов констатира, че изборите са приключили и се открива едно НС, „което не се знае дали ще го бъде“. Той изрази задоволство от факта, че парламентът заседава в своя естествен дом и определи връщането в историческата сграда като добър знак.

„Говори се за съгласие и диалог, но не забравяме ли, че трябва да има законност. Именно липсата й създаде това тук като токсично занимание. Българските граждани искат законност, правила, за да бъде България модерна, европейска, свободна. Това няма да стане със заговаряне по кюшетата, а със законност. Задачата е трудна.

НС изглежда, че ще свърши една част от промяната – отхвърли Борисов, ГЕРБ и техните партньори по консумация на власт ДПС. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединителни знаменатели, но трябва да се фокусираме върху това дали този парламент заслужава да съществува, като оценяваме какво трябва да се свърши в него“, призова Иванов. Той бе категоричен, че партията няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

„Считаме, че е легитимно, ако се потърси нашата подкрепа, ще влезем в разговор за политики. Смятам, че това е ходът да се създаде управление. Готови сме да обсъдим и други действия, които да осигурят време на този парламент. Не ни е страх от избори. Смятаме, че трябва да работим за приоритетите, които очертах. България може много повече!“, завърши Христо Иванов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети