Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов допуска работа с Доган за отстраняване на Пеевски

Политика

Христо Иванов допуска работа с Доган за отстраняване на Пеевски

Христо Иванов допуска работа с Доган за отстраняване на Пеевски - Tribune.bg
Снимка:

Христо Иванов допуска работа с Ахмед Доган за отстраняването на Пеевски, става ясно от коментара му за "Студио България" на Свободна Европа.

"Фундаменталният проблем на България е завладяната държава, което в последните години се олицетворява най-много с Пеевски", смята политикът. Според него десните трябва да приемат, че "ще работим с тези, които са против Пеевски в ДПС". 

"Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, за да махнем последния модел на корупционната държава, дори с тактическо взаимодействие, моментно, с човек, който е представлявал предишните етапи на това", разкри позицията си по отношение на работата с Доган Христо Иванов.

По думите му решението на проблема е било и чрез съдебната реформа, с която е могло да се излекува политическата система от политическата корупция. За Иванов, обаче, най-голямата власт на прокуратурата не е да се задейства - срещу него или някой друг, а да бездейства. Той уточни, че това се случва чрез т.н. "дела на трупчета", чрез които прокуратурата се използва като "основен инструмент за балансиране и ребалансиране на властовите отношения в България, както и за изкарване на хора от политиката, и държане на хора в политиката в подчинено положения".

"Корупцията, рушветите, услугите са валутата, а Пеевски е политическият гарант", подчерта Христо Иванов. Той коментира и провала на съдебната реформа на ПП-ДБ.

 "Това, което направи ППДБ преди година нямаше алтернатива", категоричен е и днес Христо Иванов. Той има предвид търсенето на съгласие за съдебната реформа сред други политически сили.

"Страна като България, в която огромното болшинство харесва Путин, защо си мислим, че има условия силите на либералдемокрацията да спечелят самостоятелни мнозинства. Ако стъпим на тази констатация, ще разбираме, че всичко, което можем да направим, ще е в договорка с опонентите", смята десният политик.

Относно похабената протестна енергия Христо Иванов уточни, че тя "се е изляла къде в Слави, къде зад Радев".

"ПП дойде на шлейфа на Радев. Изобщо не е ясно, ако тяхното явяване не беше съчетано с избори за Радев, какъв щеше да е ефектът в парламента", категоричен е бившият лидер на "Да, България".

За него коалицията ПП-ДБ не е провела достатъчно честен разговор с избирателите си.

"Големият проблем е, че ние създадохме усещане у хората, че сме ги излъгале", изтъкна Иванов. Той поясни, че след изборите за 49-то Народно събрание сигналите от избиратели на формацията са били "никога с ГЕРБ".

"След това една сутрин хората видяха, че правим нещо, за което продължихме да ги убеждаваме, че не е коалиция", отбеляза Иванов.

По повод зависимостите и провала на мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ той пояснява, че Борисов не е имал никакво желание "да управлява в ролята на Кирил Петков [и да] носи отговорност за кабинет, за който Пеевски през цялото време демонстрира, че влияе върху него".

"Пеевски беше си осигурил допълнителни депутати, от които да зависи бъдещето на кабинета, и щеше да се държи като сайбията", добави бившият лидер на ДБ.

Според Иванов целта на Пеевски сега е да запази политически позиции, "опитвайки се да се задържи върху някое парче от ДПС. Няма да стане. Също така няма да стане през нов политически проект. Това според мен не са приказки за наивници".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети