Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова

Политика

Христо Иванов: Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова

Христо Иванов: Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова - Tribune.bg
Снимка:

За нас това е държавна измяна, смятат от „Възраждане“

Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание. 

Коментарът му идва в отговор на ПГ на „Възраждане“, които по време на брифинг по-рано обявиха, че с действията си Иванов е извършил държавна измяна.

„Ние сме страна членка на ЕС, ЕС е наша организация, българска, това е постижение на България. В ЕС има страни, които се рутират да са председатели на ЕС, така, както и България беше наскоро. Когато се взима важно решение за нашите национални интереси, такова, каквото е Македония, на база на предложената от френското председателство формула, която всички са съгласни, че е добра, е абсолютно нормално, и става дума за последните часове, в които ние можем всъщност да приемем това добро предложение, и въпрос на елементарна политическа отговорност ние с всички наши институции да поддържаме комуникация с френското председателство на ЕС наш съюз. И естествено, че съм го направил това нещо, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и на Белград. Естествено, че ще се грижа за доброто предложение на Френското председателство“, категоричен бе Иванов.

Той заяви, че е искал да разбере как френското председателство е планирало да организира работата. Той отрече да е взимал нечии правомощия, а е получил информация.  

По думите му, ако някой продължава да се съмнява дали това предложение е добро или не за нас, да вярва не на българските политици, а на лидера на опозицията в Северна Македония, който казва, че това е равнозначно на българизация на Македония. 

Иванов заяви, че Слави Трифонов използва темата за Северна Македония „за да си скрие срамотиите“.

„Малко да се фокусираме върху това, което страната има като интереси“, призова съпредседателят на „Демократична България“. 

Той каза още, че френското предложение няма нужда да бъде прието от Северна Македония, тъй като тя не е член на ЕС.  „Това предложение е валидно, само докато Франция е председател на ЕС. Следващата страна председател нямаме никакви гаранции, че ще поддържа това предложение. Има големи страни членки, които смятат, че това предложение не е в техния интерес“, предупреди Иванов. 

Според него това предложение е прецедент, който се прави в името на България и нейните интереси. „Този прецедент е валиден само до последните дни на френското председателство“, подчерта съпредседателят на „Демократична България“. 

На въпрос какво следва оттук нататък след падането на правителството на Кирил Петков, Христо Иванов уточни, че има конституционна процедура, която предполага първо консултации при президента.

„Ние смятаме, че здравословното за Републиката е с първия мандат да се направи опит, да се намери функционираща политическа формула за решение на политическата криза, защото иначе отиваме на избори“, смята Христо Иванов.

„Има нещо шокиращо, което демонстрира за пореден път българският политически елит, което ще покаже прегръдката между ДПС и ДБ и добрите стари коалиционни връзки или проектоотношения“, заяви по време на брифинг лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Зам.-председателят на НС и на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев от своя страна разказа как е минало заседанието на Председателския съвет. По думите му имало дори предложение документът на френското председателство да се гледа в една комисия и до обяд да се приеме и от парламента.

„От „Демократична България“ се намесиха. Христо Иванов, който направи уточнение, че не е в неговите правомощия, разказа, че е провел разговори с френското председателство и по-точно с посланика и искал съгласуване“, заяви Цончо Ганев.

Той цитира и думите на Христо Иванов:

„Реших и се обадих да го питам кога да приемем и може ли, ако го направим следобяд, да изпълним условията“.

„Той изземва функции на МС и външния министър и води разговори какво решение да се спази с брюкселски бюрократи“, разкритикуваха от „Възраждане“ Христо Иванов.

„За нас това е държавна измяна. Никой няма право, било той председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава. Това се нарича държавна измяна“, категоричен бе Костадин Костадинов.

„Ние настояваме час по-скоро за разпускането на този парламент. Това не е парламент, а сбирщина“, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

По думите му „този срамен, позорен парламент“ трябва да отиде в историята, така както е станало с правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати