Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов не отхвърли смяна на министри в кабинета

Политика

Христо Иванов не отхвърли смяна на министри в кабинета

Христо Иванов не отхвърли смяна на министри в кабинета - Tribune.bg
Снимка:

По думите му обаче нямало твърде големи драми

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не изключи министри, които не си вършавт работата да бъдат заменени с „търсене на подобряване“. Според него обаче е рано за оценки, а и нямало твърде големи драми.

Той беше питан по темата, след като през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за това, че е недоволен от цели сектори и на много министри дори имената им не се знаят.

По темата с промените в Конституцията пред БНР Христо Иванов заяви, че не е коректно да се твърди за много критики

„80% от критиките в ядрото - съдебната реформа, са свързани с това дали промените няма да влязат в конфликт с решението на Конституционния съд от 2003 г.“.

Той коментира и критиката към премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет, отново заради колизията с решението на КС от 2003. „Тези решения на КС имат своята еволюция - минали са 20 години от тогава. Дали ще има Пленум на ВСС със силно редуцирани правомощия или той ще изчезне, е по-скоро техническа подробност. Трябва да установим принципа, че институцията, която има първостепенно значение за правосъдието, е съдът. Нивото на философия е независимостта на съда, нивото на технологични решения е дали ще има или не Пленум на ВСС”, каза съпредседателят на ДБ.

Според Иванов предстои да се развива и дебатът дали ще има пълна децентрализация на прокуратурата или ще остане някаква форма на вертикална интеграция в нея. И това, по думите му, не е само конституционен дебат, защото прокуратурата тепърва трябва да намери своя модел за професионална автономия на всеки прокурор, както и осигуряването на добър кадрови капацитет като цяло на държавното обвинение. „В следващите години и на законодателно ниво трябва да осигурим една добре менажирана и ефективна прокуратура”, смята депутатът.

Иванов отговори и на упреците от ИТН за активната роля на депутата от ДПС Делян Пеевски в конституционните и законодателни инициативи на управляващото мнозинство, срещу когото ДБ са се борили, а сега му благодарят. „Благодаря на онези политически сили, които намериха мъдростта да подкрепят промените, за разлика от други, които се занимават с политиканстване. Нямам проблем, че за това, за което сме се борили десетилетия, намираме гласове в парламента - и благодарим. Мен ме вълнува какво пише в тези законопроекти, а не кой ги е подписал”, каза лидерът на “Да България”.

Той отхвърли и упреците, че новата антикорупционна комисия ще се превърне в политическа бухалка, след като ще бъде оглавена от трима души, избрани от парламентарното мнозинство. По думите му, в спора дали да са трима или петима, няма особена разлика, след като тя е функция на мнозинството.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети