Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Неуместна е критиката на президента към премиера за Северна Македония

Политика

Христо Иванов: Неуместна е критиката на президента към премиера за Северна Македония

Христо Иванов: Неуместна е критиката на президента към премиера за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в парламента, а не на отношенията с президента, успокои съпредседателят на „Демократична България“

„Критиката на президента Румен Радев към премиера Кирил Петков за визитата му в Северна Македония е неуместна. Дали има напрежение между тях, аз не съм инструмент за измерване на напрежението“. Това заяви в кулоарите на парламента Христо Иванов.

„Смятам, че е много рано да даваме оценки на подхода на премиера по отношение на изключително сложния проблем с Република Северна Македония. „Демократична България“ смята, че си струва да опитаме, очевидно има възможност на рестарт на тези отношения при наличието на нови правителства от двете държави, да започнем с добро и да започнем с подаване на ръка в един позитивен тон. Много е важно да успеем да намерим начин на изход от този изключително сложен възел на проблеми, които имаме“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

„Смятам, че трябва да подкрепим усилията на премиера да даде тласък в позитивен дух. Винаги има време да се мръщим и да тропаме по масата. Но много е лесно да загубиш възможността да започнеш с добра нотка“, подчерта Иванов.

В същото време той отбеляза, че отказът на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова да посети югозападната ни съседка е обоснован след провокативната среща на президента на страната Стево Пендаровски с представители на сепаратистки настроената организация ОМО „Илинден“.

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на ДБ смята, че коалицията в парламента работи добре. „Ще има още дълго време управление“, увери Христо Иванов.

Само преди дни обаче, пред конгреса на партията си той предупреди, че предсрочни парламентарни избори не трябва да се изключват.

Той допълни, че правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в парламента, а не на отношенията с президента.

По отношение на смяната на ръководството на „Булгаргаз“ Иванов посочи, че това е действие от компетентността на изпълнителната власт. Но добави, че новото ръководство на компанията дава позитивни сигнали с понижаването на цената на газа. Това всъщност е нещо, което се случи при предното ръководство.

„За компенсацията с цените на тока - правителството ще реши. Очевидно е, че тези институции трябва да се подпомогнат, защото бяха изкарани на свободния пазар на ток, което не могат да си позволят“, призна Иванов.

„Да си даваме сметка, че това правителство не е от 12 година на власт, а не знам дали има и 12 седмици“, допълни Иванов.

„Нека това ново правителство получи възможност да започне да работи“, настоя той.

Той коментира и анонсираните от ДПС промени в конституцията.

„Става дума за отчитане на реалността, че промените в конституцията са неизбежни“, изтъкна той по повод обявената вчера позиция на ДПС за нужда от ремонт на основния закон.

„Най-накрая политическият часовник на ДПС се срещна с реалния ход на времето. Не мога да кажа, че това не е позитивана новина“, коментира Христо Иванов.

На въпрос дали от управляващото мнозинство ще подкрепят ДПС, той бе категоричен:

„Целта на комисията, която утре ще бъде избрана, е не да се задава въпроса дали ние ще ги подкрепим тях или те ще подкрепят нас и да влизаме в тази любима политическа игра, а всички заедно да намерим консенсус и да се обединим около едни общи необходими на България промени“. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати