Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Очакваме в Министерството на отбраната доста по-висока степен на адекватност

Политика

Христо Иванов: Очакваме в Министерството на отбраната доста по-висока степен на адекватност

Христо Иванов: Очакваме в Министерството на отбраната доста по-висока степен на адекватност - Tribune.bg
Снимка:

Корупцията е основен риск за нашата национална сигурност, начинът, по който се гарантира нациионалната сигурност на ниво хора, които се допускат до определени решения, е процедурата по допуск. Когато г-н Цацаров е участвал или е инициирал среща в офиса на бизнесмен с друг бизнесмен и по разказа на участник от тази среща е отправял завоалирани заплахи. Това навежда на мисълта за злоупотреба с неговото положение. Би трябвало това да бъде фактор при оценката на годността за достъп до класифицирана информация. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Коментарът му идва във връзка с  върнатия допуск до класифицирана информация на Сотир Цацаров.

По-рано днес стана ясно, че Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отменила отнемането на допуска до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

С решение от заседание вчера ДКСИ отменя отнемането на допуска, наложено от ДАНС.

„Мога да ви кажа, че за съжаление, процедурата за даване на допуск към момента не съдържа достатъчно гаранции, че ще бъдат проверявани рискове, свързани с корупционна уязвимост. Това по принцип е част от рисковете, които се проверяват в такива процедури, но в България за съжаление това не се прави, което означава, че ние даваме допуск до класифицирана информация на лица, които може и, не твърда конкретно, но може и да са уязвими корупционно по една или друга линия“, подчерта Иванов.

Христо Иванов обясни и в какво се състои направеното предложение от страна на коалицията за помощи за Украйна и средствата, които ще се отделят от бюджета за всички нужди, произлизащи от войната там.

„То беше изработено от управляващата коалиция именно, за да даде една широка възможност средствата, които по един или друг начин са останали свободни в бюджета, или като допълнителни приходи, или като ненаправени разходи, да могат да бъдат насочени в тази посока. Там е изброен много широк спектър от нужди, които да се посрещнат, както на наши сънародници в Украйна, било то български граждани или от български произход, така и като хуманитарна помощ за Украйна, така и свързани с бежански поток, така и с други ефекти върху нашата държава, икономика и сигурност. Тоест има много широк спектър от възможности, този текст дава много голяма гъвкавост на правителството в този кризисен момент, свързан с толкова много непредсказуемост. Защото ние се намираме в един момент на огромна непредсказуемост. Правителството през този текст получава възможност да реагира много гъвкаво. Няма ограничения на средствата, които могат да се използват по този текст, тоест има пълна възможност на кабинета да реагира на всичко, което ще се случи в рамките на бюджета и това е един текст, който ние много се радваме, че беше подкрепен мисля, че от цялата  парламентарна зала. Той има голяма легитимност. Най-доброто, което можехме да направим. И пак казвам, това се случва с много широк консенсус не просто в управляващото мнозинство, а целият парламент гласува на правителството широки правомощия средствата, които не се използват в бюджета за друго да могат да бъдат насочени към целия спектър от нужди, които могат да последват от украинската криза. Всички могат да са спокойни, че правителстовото ще може да се справи с всичко, което се случи“, посочи Христо Иванов.

Той коментира и това, че представители на партия „Да, България“ са стартирали електронна петиция - „Подписка за освобождаване на Стефан Янев като Министър на отбраната“. Това са Калоян Янков, който бе депутат в предишните две Народни събрания от коалиция „Демократична България“ (ДБ), както и Мануела Малеева.

Лидерът на „Да, България“ и председател на парламентарната група на „Демократична България“ заяви, че не са доволни от ръководството на Министерството на отбраната. Но и уточни, че „не е сега моментът да се предприемат дестабилизиращи действия за кабинета“.

На въпрос дали петицията е инициатива на „Да, България“ или на „Демократична България“ и дали Иванов се е подписал, той отговори така:

„Ние съвсем ясно заявяваме нашата позиция. Поставили сме я и публично, и, разбира се, в рамките на вътрешно коалиционните дискусии, които водим - че особено в новата ситуация, в която се намираме, очакваме в Министерството на отбраната доста по-висока степен на адекватност…“

„България има нужда от ръководство, което е в състояние да осъществи амбициозна бърза модернизация на българските въоръжени сили и то без да налива пари в джоба на Путин, което е в състояние да отчита реалностите и да нарече нещата такива, каквито са, а именно "война", което е в състояние да поиска това, което ние искаме - България да сатне домакин на многонационален натовски контингент тук. Пред лицето това, което се случва днес в Украйна, докато ние говорим, мисля, че на всеки човек е ясно, че най-сигурната гаранция за нашата защита е тук да има такъв контингент, а не да си говорим, че някога в бъдеще ние ще изградим някакво войсково съединение. Нямаме такова време. Това е нашето очакване по отношение на политиката в областта на отбраната", категоричен бе Христо Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети