Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов писа на Урсула фон дер Лайен за „кризата на законността в България“

Политика

Христо Иванов писа на Урсула фон дер Лайен за „кризата на законността в България“

Снимка:

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се обърна днес към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо, посочващо недвусмислено ясно точните проявления на кризата на законността в България. Писмото на Иванов е в отговор на декларация, обявена от страна на Прокуратурата на Република България по време на състоялото се в неделя Национално съвещание на прокурорите, с която ПРБ обяви намеренията си да сезира ЕК за “нарушения на върховенството на правото” в България, съобщиха от Демократична България.

В писмото си до ЕК Иванов изразява съгласието си, че в България действително има нарушения на върховенството на правото и категоричното си несъгласие с всички останали тези на прокуратурата. Писмото съдържа подробни разяснения за причините за протестите в България – неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура.

В изявлението си пред Съдебната палата днес Иванов коментира и оставката на министър Данаил Кирилов:

“Един абсолютно безсмислен, нелеп министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие и то го отнесе. Този човек беше министър на спирането на съдебната реформа. Той имаше за задача в България съдебна реформа да няма. Основната му задача беше да постеле килима пред Гешев, да наложи с всички средства неговото избиране от ВСС. Другата му задача беше да гарантира, че България няма да изпълни ангажимента, който беше поела пред ЕК за въвеждане на механизъм за независимо разследване на случаите, в които има престъпление на главния прокурор.”

Иванов припомни също така, че Данаил Кирилов е човекът, предложил отменянето на измененията в наредбата за минималните изисквания за висшето образование по право – изключително важна мярка за реформа на правосъдието в България.

“Една система е толкова добра, колкото са добри хората, които работят в нея. А хората са толкова добри, колкото е добро образованието, което са получили.”

Предложението за новата конституция Иванов определи като “абсолютно фиаско”, с което Кирилов, по мандат от Борисов, предлага Конституцията да увеличи безконтролността на главния прокурор.

“Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Него го жертват, за да може да оцелее властта на главния прокурор и задкулисната власт зад него - тази на Пеевски.” - категоричен беше Иванов.

“Нашата борба е за оставка на Борисов и оставка на Гешев като най-важните инструменти на Пеевски, за да може след това, след едни избори да започнем дълбока реформа на прокуратурата и изчистването на държавното управление от модела “Пеевски” и модела “Сарая на Доган”. Това е нашата борба. Тази борба ние няма да спрем. В тази борба нищо не се променя от това, че Данаил Кирилов си е подал оставката. В името на тази борба ние сезираме и ЕК с нашата гледна точка по отношение на твърденията на прокуратурата.”

“Ние не сме търсили подкрепа от ЕК, защото сме готови сами да си свършим работата. Но след като прокуратурата ги сезира, ние предоставяме и нашата гледна точка”, поясни Иванов.  


Коментари (18)

РУСОФИЛА ХРИСТО БОЙКИКЕВ-СТАВА СМЕШЕН ТРЯБВА ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА ПУТИН, ЧЕ ПРОКУРОР ГЕШЕВ ВКАРВА ОЛИГАРСИТЕ-РУСОФИЛИ(БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВ, СТАЙКОВИ, БОБОКОВИ, БОЖКОВ) В ЗАТВОРА.
ДА СЕ ЛИКВИДИРА ОТ "ВАГНЕР" /ИЛИ С "НОВИЧОК"
ДОЛНИ ХОРА
26.08.2020 17:28 / Отговор
Пелагия Да се оплаче на Путин!
26.08.2020 17:32 / Отговор
коментар Да!Мразят Европа, а на нея се оплакват!Обичат путин, а не отиват там да плачат и да заживеят!Да се оплакват на Филанкишията!
27.08.2020 21:29
Furlata И кои сте вие? Дистрибутори на вмирисана риба? Защитници на Черепа? Борци с "тиранията на Борисов" или шпиц команда на задкулисието, която иска да замени "модела Пеевски" с "модела Прокопиев"?
26.08.2020 17:36 / Отговор
кесо Урсула фон де Лайен само чекаше писмо от бай ви Ристю десантчика да й разясни ситуацията с върховенството на правото у назе та веднага да припали мерчото да дойде и да опъне ушите на банкянския Диктатор, на Гешев и на Шиши. Тя веднага щъ изкара на свобода "политзатворниците" Баневи, Арабаджиеви, Бобокови и Миню Стайков и шъ амнистира "поборниците" за "свободата" Черепа и Мустака. Види му се края на "тиранията", брей!
26.08.2020 17:49 / Отговор
Karabas Barabas Днес е имало известна загриженост в ЕК за председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във връзка с получаването на писмо от българския гондолиер Ристе Бой Кики! След като са започнали да ѝ четат писмото, още не били стигнали до половината, когато иначе спокойната председателка започнала неудържимо да се хили, а след това, не можейки да сдържи смеха си, се е разсмяла, колкото сили има, държейки се за корема! Неудържимият кикот е продължил и след прекъсване четенето на писмото и г-жа Урсула се е успокоила чак когато нейната секретарка ѝ обещала повече да не ѝ чете писма от този човек – по препоръка на дошлия по спешност доктор.
26.08.2020 19:43
Христо Иванов "Пинокио е мързелива и наивна антропоморфна марионетка (burattino на италиански означава точно това, кукла на конци, оттам и аналогичният герой Буратино в „Златното ключе или приключенията на Буратино“, руската адаптация на историята на Пинокио, публикувана на руски през 1936 г. от Алексей Николаевич Толстой). Едно от най-забележителните му свойства се състои в издължаването на носа при лъжене." - Уики
26.08.2020 18:02 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още