Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Подкрепяме изпращане на оръжие за Украйна, която освен собствената си територия отбранява и нашите интереси

Политика

Христо Иванов: Подкрепяме изпращане на оръжие за Украйна, която освен собствената си територия отбранява и нашите интереси

Христо Иванов: Подкрепяме изпращане на оръжие за Украйна, която освен собствената си територия отбранява и нашите интереси - Tribune.bg
Снимка:

Има страшно много въпроси към Бойко Борисов, на които нямаше отговор, коментира ареста на бившия премиер Иванов

Гледам на това като на нещо, което трябваше да се случи, защото има страшно много въпроси към Бойко Борисов и въпросните министри, на които нямаше отговор. А политическата ситуация в прокуратурата беше създадена така, че да не може да им се търси отговорност. И това, че в крайна сметка се стигна до такива усилия е нещо логично за мен. Такъв коментар направи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и бившия директор на пресцентъра на Министерския съвет Севдалина Арнаудова.

По думите му цялата информация, с която разполага по случая, е от медиите.

На въпрос дали с тези действия се прикрива нещо друго, като например изпращане на оръжие за Украйна, както твърдят ГЕРБ, Иванов отговори:

„С отказа си изобщо да влязат в сериозен разговор за необходимостта от реформа в прокуратурата, ГЕРБ показаха, че не са точно партия, а една кооперация за осигуряване на взаимна политическа безнаказаност от закона на бивши министри и функционери на властта. Естествено е, че сега ще истеризират и твърдят какво ли не, но е добре да се придържат към фактите“, категоричен бе той.

„В общественото пространство с години се трупат огромни количества въпроси, твърдения и потенциални доказателствени средства, които не бяха разследвани адекватно. Рано или късно денят, в който те да са разследвани, щеше да дойде“, изрази мнение Иванов.

„Презумпцията за невиновност остава в сила, както и необходимостта всички действия, които засягат правата на задържаните, да бъдат подчинени само на закона и неговите цели“, отбеляза още Христо Иванов.

„Важно е това да се случва само по закон, за да можем да затворим тази страница без реваншизъм и без притеснения, че става дума за: едните удрят другите. Важно е промяната да бъде не само, че едните лица стават от недосегаеми - досегаеми, а да се изрази в това, че този път се действа по закон“, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Според него не може да се твърди, че е репресия, „защото това, което видяхме в действията на МВР, бе по правилата за неотложност“, смята той.

По думите му „очевидна репресия“ е бил арестът на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

На въпрос дали в конкретния казус с Борисов може да бъде заобиколен главния прокурор Иван Гешев, Иванов отговори така: „Трудно може да бъде заобиколен главния прокурор, защото с годините е създадена тежка кариерна зависимост в прокуратурата от него и подконтролната му колегия във ВСС“.

Според него затова е важна структурната реформа във Висшия съдебен съвет, за да могат прокурорите да се чувстват свободни, че никой няма кариерно да ги накаже за това, че са предприели различни действия.

„Но тази структурна реформа и особено привеждането на прокуратурата в състояние да й се има максимално доверие, не може да започне без Иван Гешев, близък приятел на ПР Севи, да си тръгне от поста точно сега“, категоричен бе Иванов.

Попитан дали е трябвало да се изчака смяната на Гешев и тогава да се пристъпи към ареста, той посочи:

„Това са политически сметки, в които не съм участвал. Нито вярвам, че е имало такъв тип сметки“.

От думите стана ясно, че „Демократична България“ подкрепя това да бъдат изпратени оръжия на Украйна.

„България има пряк и насъщен интерес Украйна да успее да се защити. Защото ако не го направи, ние сме следващите в списъка на Путин, който ще покаже на себе си и на цялата световна общност, че правото на силата важи. Защото борбата е дали важи правото на силата или на международните норми. Украйна в този смисъл отбранява освен собствената си територия и нашите интереси. Затова трябва да окажем всяка необходима помощ, за да успее Украйна. Това трябва да се случи в рамките на разговори с партньорите ни какво е необходимо. Ще подкрепим включително изпращане на оръжие“, категоричен бе Иванов.

А по повод противоположната позиция на БСП, той каза: „Ще спорим“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети