Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Радев пропусна ролята на институционален посредник и влезе на терена на борбата за власт

Политика

Христо Иванов: Радев пропусна ролята на институционален посредник и влезе на терена на борбата за власт

Христо Иванов: Радев пропусна ролята на институционален посредник и влезе на терена на борбата за власт - Tribune.bg
Снимка:

„Президентът можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема“, заяви той

„Това правителство има за цел да рестарира целия правов ред, парламентарната демокрация в България, а не просто ще сменим едни с други. Конституционната промяна е върха на това усилие, тя е най-важната. Това усилие включва попъляване на инспектората на ВСС. Това цялото гюбре да започне да се разчиства“, заяви пред бТВ съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според него правосъдието е имунната система на обществото. Промяната ще дойде, започвайки с конституцинната.

Той потвърди, че ще говорят с всички парламентарно представени сили, институционално, на ниво парламентарни групи по тази тема.

Христо Иванов каза, че не са се крили по кьофетата и кафенета за разговори. Номинацията за правосъден министър на ДБ е гарант за реформата.

Съществуването на кабинета е обвързано с конституционната реформа, добави той като поясни, че в петък са осигурили 160 гласа за конституционна реформа.

„Надявам се БСП да влязат в конституционното мнозинство. Тук не е въпрос само за аритметика. Тук е въпрос за постигане на широко съгласие за рестарта на парламентарната демокрация“, заяви още Иванов.

Той отговори и дали е възможно да търсят съгласие за импийчмънт на Радев, ако той е спрял на военната помощ за Украйна, въпреки решението на НС „Зависи от констатациите за действията ни“.  

Според него отношенията с президента зависят в огромна степен от самия държавен глава.

„Той пропусна ролята на институционален посредник. Той влезе в ролята на участник на терена на делене на властта и на борба за власт. Надявам се да разбере, че това е било фундаментална грешка. Той можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема“, смята Иванов.

По думите му държавният глава е влязъл в „кръчмарска полемика“ с тях, когато са ходили на разговори с него.

„Пет пъти се връщахме при него при всички 5 избора и той не разбра до край каква е ролята на президента по време на криза. Той е онзи, който посредничи за решаване на кризата. Надявам се оттук нататък да разбере каква е ролята му“, добави Иванов.

Няма индикации за колеги, които се готвят да гласуват против бъдещия кабинет „Денков-Габриел“, подчерта още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети