Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Разпад на управлението е невъзможен, няма алтернатива

Политика

Христо Иванов: Разпад на управлението е невъзможен, няма алтернатива

Христо Иванов: Разпад на управлението е невъзможен, няма алтернатива - Tribune.bg
Снимка:

„Разпадът (б. а. на управлението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ГЕРБ) е невъзможен, защото няма алтернатива. Какво очакваме от едни нови избори“, заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.  

Христо Иванов каза, че има нужда да се създадат механизмите по ключови въпроси като назначенията в регулаторите, назначенията в изпълнителната власт, както и да се изградят механизми за предварително съгласуване.

Според него би било логично това да се оформи в писмена форма, но съдържателната страна на този документи би била ПП-ДБ и ГЕРБ да изяснят как стават тези съгласия, така че да се знае, че по тези теми имат функциониращо мнозинство, което да изключва плаващи мнозинства.

По думите му в регулаторите трябва да влязат хора, които да ги превърнат в част от имунната система на България срещу корупцията.  

„Започваме в състояние на много тежко противопоставяне и влизаме в тази конфигурация по необходимост, а не защото сме преодолели различията си и сме изградили доверие. В този смисъл това е трудно. Не е нормална ситуация, да не забравяме - то се случва след пет избора, които показаха, че трябва да се намери начин, колкото и да е труден“, коментира Христо Иванов.

Според него всички политически сили трябва да разбират, че няма как да продължават по същия начин и че някои от тях трябва да се разделят с корупционните си практики.   

На въпрос за назначенията в службите, Христо Иванов каза, че ПП-ДБ предлагат да се премине към модела правителството предлага, а парламентът избира ръководителите на службите.

„Има известни предложения за реконфигурация, но дискусията по темата продължава“, добави той.  

Христо Иванов отрече категорично слуховете, че ПП-ДБ ще направят допълнителни отстъпки от позицията на България по отношение на преговорната рамка за членство на Северна Македония в ЕС: „Това е пълен абсурд. Изобщо такава тема не е повдигана - нито вътре при нас, нито от нашите европейски партньори, нито има шанс да бъде предложено такова нещо.“

По думите му България е претърпяла крах в дипломацията си и е нужно да се приложат други инструменти по отношение на Северна Македония. Той изрази надежда, че сегашното ръководство на външно министерство "в лицето на г-жа Габриел" ще направи всичко възможно по македонската тема.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Христо Иванов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети