Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения

Политика

Христо Иванов: Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения

Христо Иванов: Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения - Tribune.bg

Кирил Петков добави, че е направена основна стъпка в посока на промяната

„Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения“, коментира след приетите на първо четене изменения в основния закон съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

„Те са необходима база и рамка за по-нататъшните усилия, но ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи по съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа. Ще има промени и в процесуалните закони“, допълни Иванов.

Атанас Атанасов заяви, че ефектите за съдебна реформа ще дойдат с промени в процесуалните закони.

Христо Иванов уточни, че отпада идеята за удвояване на мандатността.

По отношение на квотите във ВСС и избора за нов главен прокурор той заяви: „Ще се засили гражданската-парламентарна квота, като ще се гарантира при избора на членове да нямат партийна принадлежност“.

Пред журналистите по темата с двойното гражданство и промяната в Конституцията говори и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Днес беше основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме през последни две години. Това, което иска да кажа на всички българи е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество. Сегашните промени са стъпка напред, за да имаме промяна в основните взаимовръзки в обществото. Това, което се случи с разследването на главния прокурор, сега виждаме, че има съдия, който го разследва. Може да не се видят промените 1, 2  месеца след измененията в Конституцията, но после обществото трябва да започне да работи по прозрачно“, обясни Кирил Петков.

 

 


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети