Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов се обяви за създаването на траен политически субект, който да може да управлява самостоятелно

Политика

Христо Иванов се обяви за създаването на траен политически субект, който да може да управлява самостоятелно

Христо Иванов се обяви за създаването на траен политически субект, който да може да управлява самостоятелно - Tribune.bg
Снимка:

„Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната“, коментира пред ТВ1 съпредседателят на „Демократична България” (ДБ) Христо Иванов.

„Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца“, предупреди Иванов. Според него такъв коалиционен субект трябва да може да направи заявка за самостоятелно управление, да може да поставя условията. 

„Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, отбеляза лидерът на ДБ. Така той аргументира необходимостта от стабилен дългосрочен политически субект, който да залага на демократична вътрешнополитическа култура.

„Не малка група хора да вземат решения, не поредните лични проекти или решения, които се вземат от някое диванче или от някоя стаичка“ поясни Иванов. 

По думите му трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобен голям субект.

„Ако няма разговор какво трябва да се прави, ще имаме безкрайни служебни правителства“, прогнозира политикът. Той смята, че предстоящата предизборна кампания ще е трудна и ще доведе до още по-фрагментиран парламент.

„Тази кампания ще има две теми, които ще се конкурират - войната и корупцията. Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди ден се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия”, коментира  съпредседателят на ДБ. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати