Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов ще търси междинен вариант за кабинет, тънката бродерия била да се възстанови мнозинството

Политика

Христо Иванов ще търси междинен вариант за кабинет, тънката бродерия била да се възстанови мнозинството

Христо Иванов ще търси междинен вариант за кабинет, тънката бродерия била да се възстанови мнозинството - Tribune.bg
Снимка:

Популизмът взима такъв връх, парламентарната демокрация е в опасност и трябва да я спасим

„Демократична България” определиха като конструктивна стъпка провеждането на консултациите при Румен Радев. Президентът подчерта, че страната изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. Необходимо е да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези кризи.

Съпредседателят на партията Христо Иванов за пореден път повтори, че трябва да се направи усилие и с диалог да има правителство в рамките на този парламент. Той добави, че с нови избори вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща.

„Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, така че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена”. Иванов определи

третият мандат като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета.

„Това е възможност за всички нас да преодолеем тази тенденция, вместо да я засилим с една предизборна кампания. Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори”, заяви готовност Иванов. „Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии, без да може да предложи решения. 8 месеца след поредните избори сме напът отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание, че не можем да носим отговорност”, допълни Иванов.

„Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад”, допълни съпредседателят на ДБ.

Политическите лидери трябва да направят крачка назад, смята Христо Иванов, като от ДБ най-вече държат да се промени тона на разговорите, да има успокояване.

„Вместо да хвърлим страната в безплодна кампания, трябва да положим усилия. Програма е добра основа, но трябва да има промени в позициите”, каза той.

По думите на Христо Иванов не е добре залитането с твърде много експерти, защото това поражда рискове от неясна политическа отговорност. Трябва да намерим междинен вариант, ние например не изпратихме политически лидери в сегашното управление, заяви съпредседателят на Демократична България.

„Ключовата фигура ще е на премиера, тя ще е фокуса на доверието, тя да подбира и да бъде в диалог с партиите, да избегнем парцелиране”.

„Имаме идеи за конструкция на МС, но големият въпрос е възстановане на мнозинството, защото това е онази тънка бродерия.

Ключовата роля на носителя на третия мандат ще е да възтснови мнозинството и в този процес да установи формурата”, заключи Иванов. 

 

ДБ на консултациите при Радев 15.07.2022 г. (ВИДЕО)


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати