Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов отрече намаленият бюджет на прокуратурата да е наказателен ход срещу Гешев

Политика

Христо Иванов отрече намаленият бюджет на прокуратурата да е наказателен ход срещу Гешев

Христо Иванов отрече намаленият бюджет на прокуратурата да е наказателен ход срещу Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Ще търсим отчетност на прокуратурата заради нейната неефективност, обясни той

Ще търсим отчетност на прокуратурата заради нейната неефективност в рамките на това, което е приемливо за стандартите, посочи пред журналисти в парламентар лидерът на ДБ Христо Иванов по повод намалените с 20 млн. лв. средства за прокуратурата в бюджета за 2022 г.

„Става дума за постепенно ограничаване на безконотролността на прокуратурата“, уточни Иванов. Той отрече това да е наказателен ход на мнозинството.

„Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако българските прокурори искат да се ползват с уважение и с необходимото ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят с обществото, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Докато той е главен прокурор, ще бъдат използвани всички законови и конституционни средства да се търси отчетност на прокуратурата за нейната неефективност. Разбирам, че ще има съпротива от тяхна страна, но е така – това е неизбежно в една демокрация'“, подчерта Иванов.

Той допълни, че в съдилищата също трябва да има промени и отбеляза, че един от проблемите е тяхната пренатовареност.

„Корупция има сред съдиите, но това трябва да се разследва от прокуратурата. МВР е с ограничени правомощия, затова за тези разследвания е отговорна прокуратурата. Борим се за ефективна прокуратура, която да бъде отчетна пред обществото“, подчерта още веднъж депутатът. В заключение той предупреди, че когато живеем в страна, където корупцията е ненаказана, всички плащаме цената.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати