Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов с призив към Радев да не пришпорва конституционните процедури, не било спринт

Политика

Христо Иванов с призив към Радев да не пришпорва конституционните процедури, не било спринт

Христо Иванов с призив към Радев да не пришпорва конституционните процедури, не било спринт - Tribune.bg
Снимка:

Добре е да има някакъв конструктивен разговор с парламентарната група на ИТН, заяви съпредседателят на „Демократична България“

„Тази сутрин е изпратена от мандатоносителите версия на програмата, по която и ние, и доколкото разбирам от БСП, продължаваме да анализираме. Ще има може би още един кръг от коментари за доизчистване. Работата напредва, но не е приключила от наша гледна точка“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той подчерта за пореден път, че не бива да се пропуска възможността да се сформира правителство с първия мандат и отправи призив към всички за здрав разум. 

Иванов коментира и дали ще се намери мнозинство за нов кабинет с мандата на „Продължаваме Промяната“.

„По въпроса на мнозинството, трябва да питате мандатоносителя. Аз не мога да ви кажа нещо по-конкретно. Виждам, че се правят най-различни анонси, включително от страна на „Има такъв народ“. Нашата гледна точка е, че е добре, ако има възможност за някакъв конструктивен разговор с парламентарната група на ИТН. Да се види дали тези анонси са сериозни и дали не може да се намери някаква ограничена, но все пак здрава формула, по която да се проведе разговор. Когато говорим за парламентарната група на ИТН, ние смятаме, че си струва да се проучи тяхната готовност, включително на база на изводи, които всички би трябвало да сме си направили от това, което се случи досега. Искам да припомня, че когато г-н Трифонов обяви напускането на коалицията, това беше нашият призив – да се върнем към масата на разговори. Смятаме, че страната е изправена пред много сериозни кризи, но и пред много сериозни възможности, които обаче могат да бъдат реализирани само в следващите месеци. Само в следващите месеци можем да осигурим оптимално използване на средствата от Плана за възстановяване. Реално имаме възможност да решим проблема с Шенген. За това политическият прозорец също е няколко месеца. Може да направим крачка към Еврозоната. От тази гледна точка смятаме, че отговорното действие, въпреки че отделни партии, могат да аргументират, че имат интерес от явяване на избори, отговорното поведение е да бъде излъчено управление, за да не причиняваме допълнително сътресение на страната“, коминтира Иванов.

Той увери, че от страна на „Демократична България“ няма да има претенции за постове.

Христо Иванов отправи призив към президента Румен Радев да преоцени пришпорването на конституционните процедури.

„Смисълът на конституционната процедура с мандатите и консултациите е внимателно президентът да влезе в ролята на посредник, а не просто да изкара един бърз спринт по конституционния терен. От тази гледна точка трябва да се подхожда по-внимателно“, отбеляза той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети