Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов смята, че формулата за кабинет на ПП и ДБ с подкрепата на ГЕРБ-СДС е възможна

Политика

Христо Иванов смята, че формулата за кабинет на ПП и ДБ с подкрепата на ГЕРБ-СДС е възможна

Христо Иванов смята, че формулата за кабинет на ПП и ДБ с подкрепата на ГЕРБ-СДС е възможна - Tribune.bg
Снимка:

Когато участваме в конкретни разговори, тогава ще решим кого да подкрепим, коментира Стефан Янев.

„Ние в разговори за бюджет, изобщо за диалог по политики, винаги сме били отворени. Хубаво е, че има конструктивност. За конкретна покана, за конкретен разговор, ще трябва да вземем на парламентарна група решение, но по принцип сме за диалог “. Такъв коментар направи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод срещата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ днес и дали от ДБ биха се отзовали на покана от страна на първата политическа сила.

„Страната има нужда от това. Страната има нужда от разговор, който да се фокусира върху политики и политически решения. Ние ясно сме определили условията за нашата подкрепа. Още преди изборите трите ключови политически приоритета за нас са съдебната реформа, реформата на прокуратурата, отношението към путинската агресия и разумната макроикономическа политика. Знаете, ние имаме много ясно заявена позиция, че не виждаме условия да подкрепим първия мандат. Що се отнася до втория или третия мандат, това са хипотези на този етап, които не можем да обсъждаме. Нека да видим, когато се стигне, ако се стигне до втория мандат, каква ще бъде формулата, която мандатоносителят ще предложи“, заяви Христо Иванов.

По думите му за третия мандат изобщо не може да се влиза в коментар сега, докато не се види как ще се развият нещата с първия и втория мандат и каква политическа ситуация ще се формира.

„Хубаво е, че има диалог, хубаво е, че се говори за политики, добре е тонът да се успокои. Това със сигурност ще помогне за формирането на управление, надявам се по-скоро в краткосрочен, отколкото в дългосрочен план“, подчерта Христо Иванов.

Попитан какво мисли за идеята на ДСБ („Демократи за силна България“) за кабинет на „Продължаваме промяната“ с „Демократична България“ с подкрепата на ГЕРБ-СДС, но без първата политическа сила да участва в него, Христо Иванов отговори така:

„Това е възможна формула. Има още много детайли, които трябва да се обсъдят по отношение на нея. Не е въпросът дали аз одобрявам формулата, важното е как се отнася към една или друга формула мандатоносителят. Когато се стигне до втория мандат, „Продължаваме Промяната“ са тези, които ще трябва да формулират условията, параметрите, при които биха реализирали този мандат“.

Христо Иванов уточни, че мандатоносителят е този, който решава дали да внесе нещо в зала. „Той е този, който гарантира прилагането на формулата, че ако всичко не е договорено, нищо не е договорено. Мандатоносителят трябва да си осигури възможност „да дръпне ръчната спирачка“, каза още той. По думите му тази „ръчна спирачка“ е гаранция, че ще се подаде оставка, ако нещата не вървят.  „Структуриран разговор за втория мандат няма, а времето изтича“, изрази притеснение Иванов. Според него изработването и опитът да бъде  изработена формула, ще отнеме време.  

Съпредседателят на „Демократична България“ коментира и дали биха разговаряли с „БСП за България“. Той обърна внимание, че има раздалечаване в позициите между двете формации не само за войната, а и за модернизацията на българската армия, както и Еврозоната. По думите му тези различия биха затруднили колаборация.

„Не сме получили покана засега. Ако получим такава покана, е възможно да отидем, защото ние на свой ред, след като ги поканихме да дойдат на разговорите по отношение на влизане на България в Еврозоната, успяхме да разговаряме с ГЕРБ. Те не ни подкрепиха, но показаха уважение към нашата позиция“. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в отговор на журналистически въпрос дали „Възраждане“ ще отидат на разговори с ГЕРБ-СДС на ниво експертни групи на тема бюджет и други ключови теми, ако бъдат поканени.

Попитан какво е мнението му за такъв диалог на този етап, Костадинов отвърна, че това е нормален диалог.

„От тази гледна точка, възможно е и ние да отидем на тяхната среща, само че не виждам в какво отношение и къде бихме могли да намерим пресечни точки“, допълни Костадинов.

По думите му те са на диаметрално различни мнения по всички важни въпроси, които в момента вълнуват българското общество.

Според него най-доброто решение за България в този момент са нови избори.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев също коментира дали биха участвали в разговори с ГЕРБ-СДС.

„От самото начало на 48-ото Народно събрание съм повтарял, че ние сме тук, за да разговаряме, да водим диалог и да търсим решение. Когато получим покана, ще направим необходимото и ще участваме“,  посочи той.

„Преди да знаем отговора на въпроса „Дали ще имаме правителство“, първо трябва да имаме диалог, който ще очертае съгласието или несъгласието по определени теми“, допълни още той.

На въпрос относно това дали е вярно, че той би станал премиер, ако третият мандат дойде при „Български възход“, той отговори така: „Това не е обсъждано официално. Разбирам, че има такова говорене, създаване на среда, че това е една хипотеза и възможност. Винаги към казвал, че преди да отговоря на въпроса за това какво ще направим с третия мандат, важно е да изчакаме, да видим какво ще се случи с първите два мандата. От тази гледна точка имаме постоянство в позицията. Мисля, че е рано да се обсъжда хипотезата с третия мандат“

Янев поясни, че са в нормални отношения с президента Румен Радев, както и че имат диалог, когато е необходимо.

„Предполагам, че е възможно да се намери подкрепа и за първия, и за втория връчен мандат. Нека не си мислим, че имаме решения на всички въпроси. Когато участваме в конкретни разговори, тогава ще решим кого да подкрепим“, категоричен бе Янев.

„Ние разговаряме с всички. Понякога в разговорите има само уста, няма уши и затова нашата идея е да стигнем до диалог. Ние от разговори не бягаме, ще разговаряме с всички“. Това заяви от своя страна Мустафа Карадайъ.

„Днес имаше среща между първата и втората политическа партия, ето този разговор мен ме обнадеждава, че вървим в правилна посока“, каза лидерът на ДПС.

Според него партиите не трябва да се мразят и не трябва да има реваншизъм помежду им, а да търсят приоритети и политики за решаването на проблемите на хората.

„Това е много добре, че си говорим партиите. Тези разговори трябва да станат конструктивни, целенасочени, в диалог, защото в някои разговори има само уста, липсват уши. В опонента не да виждаме враг, а опонент с различни ценности, стига да ги има. Да направим така, че заедно да произведем диалог“, призова той.

„Геополитическата ориентация на България за нас не подлежи на ревизия в настоящия момент. Отстъплението от демокрацията ние няма как да позволим да се случва. Има едни неща, които са принципни, генерални“, подчерта Карадайъ.

Според него структурата на Народното събрание е една и съща, независимо коя е първа и коя партия е втора политическа сила.

„И пети път да отидем на избори, пак ще имаме сходна структура. Въпросът е ние правилно ли разчитаме онова, което ни казват българските граждани със структурата на НС“, посочи Карадайъ.

Карадайъ смята, че българските граждани казват „ние ви изпращаме там, не да се карате, не да се мразите, а да търсите решения на нашите проблеми“.

По думите му нивото между партиите е в етап на разговор, той се надява обаче да бъде изкачено още едно стъпало, онова, което е нужно за съставяне на правителство.

„При всички случаи ние предварителни червени линии не поставяме“, категоричен бе Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати