Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Следва последен шанс за кабинет

Политика

Христо Иванов: Следва последен шанс за кабинет

Христо Иванов: Следва последен шанс за кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Избори 2 в 1 не са удачен вариант, но ще е трудно да ги заобиколим, смята съпредседателят на ДБ

„Критиките, че парламентът не съумява да излъчи управление имат своето основание. ГЕРБ се качват върху един очевиден проблем. Следва последен шанс“, заяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов по повод критиките, че партиите на протеста не съумяват да сформират правителство.

По отношение на упрека на ГЕРБ, че всички искат да бъдат опозиция, никой не иска да управлява, той отвърна: „Само те искат да управляват, нали? Това е големият проблем. Мисля и се надявам, че в крайна сметка отговорността ще надделее, но да видим“.

Иванов изрази надежда, че все още има шанс за подкрепа от „Има такъв народ“.

На въпрос дали от „Демократична България“ очакват президентът да им връчи третия мандат той отговори така:

„Очаквам да опитаме да намерим някаква работеща формула, част от която да бъде какво се случва с третия мандат. Не е въпросът „Дайте го на нас, пък после ще мислим“. Това не е подходът. Вариантът е споразумение между партиите извън ГЕРБ и ДПС, което да ги изолира, да осигури управление на страната поне за някакво време при ясни приоритети, ясни механизми за взимане на решения и съгласуване на кадрови решения, нещата, които принципно поставяме от самото начало. Това не са някакви наши прищевки, това е една утвърдена парламентарна практика от всички парламентарни демокрации и когато по цял свят се прави едно и също нещо, в него вероятно има някаква добра причина“.

Избори „2 в 1“ не са удачен вариант, такива никога досега не са правени, заяви Иванов.

Той  подчерта, че следващата седмица ще има председателски съвет по темата, на който ще присъстват и представители на ЦИК, за да разяснят техническите условия за провеждани на президентските избори. Според него не е възможно още от сега да се уточни кога е логичната дата за изборите. По думите му кои избори трябва да се проведат най-напред е въпрос на калкулация във времето

„Има много процеси, които трябва да бъдат насложени – приемането или обсъждането на бюджета. Все пак нещо да можем да свършим преди разпускането на парламента. Пък и в крайна сметка разбирате, че датата за евентуални парламентарни избори ще се определи от президента, така че ние няма как да я фиксираме“, подчерта той.

„Колегите се убедиха, че съставянето на правителство не е лесна работа. Аритметически е възможно да се състави правителство без ГЕРБ“, коментира от своя страна депутатът от ДПС Хамид Хамид пред журналисти в кулоарите на парламента.

За ДПС няма удобни или неудобни срокове. Хамид не вярва да има проблеми и драма с избори „2 в 1", като ще изслушат ЦИК как те предлагат техническата възможност.

Същевременно председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, заяви че ГЕРБ не трябва да бъдат в парламента.

„Въобще не ми пука какво говорят от ГЕРБ“, каза той във връзка с критиките, че никой не иска да състави кабинет.  

Тошко ЙордановТошко Йорданов

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати