Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Това управление ще се формулира чрез компромис, но това не значи да е безгръбначно

Политика

Христо Иванов: Това управление ще се формулира чрез компромис, но това не значи да е безгръбначно

Христо Иванов: Това управление ще се формулира чрез компромис, но това не значи да е безгръбначно - Tribune.bg
Снимка:

„Ние смятаме, че в този парламент, макар да е трудно, може да формира правителство. България има нужда от управление. Но знаем, че това управление ще се наложи да се формира на базата на компромис, но не трябва да е управление на компромиса. То ще бъде трудно, но не означава слабо и безгръбначно. България заслужава управление, което може да решава големи проблеми”, каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в своята реч на първото заседание на 48-то Народно събрание.

Той посочи 3 фундаментални кризи - първата е огромната геополитическа конвулсия.

„Нейната остра фаза започна с агресията на Путин срещу Украйна, но тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от преминаване не един праг на нова епоха, в която за съжаление острото противопоставяне на международната сцена има все по-голяма роля”, обясни Иванов. „Агресията на Путин срещу Украйна не е просто завладяване на територия, а опит за изобщо пренаписване на правилата, по които функционира международната система”, добави той. „Не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха.

Трябва да знаем, че замитането на война на България може да остане Северна Корея на Балканите в измислена неутралност. Има един отговор – България трябва да постави тази политика в центъра на това, което правим за своята сигурност. Не трябва да водим политика на неутралитет, това е несериозно”, обясни представителят на ДБ. 

Друга криза за решаване е политическата криза.

„България не може да формира трайно управление. У нас има служебна власт, което не изглежда като изключение, а като ново правило. В България все повече институции са извън своите мандата и не могат да бъдат презаредени. Навлизаме и в конституционна криза. Партиите не могат да сформират трайно и стабилно правителство, това не е просто безотговорност, да не си затваряме очите, че причината за това е корупцията”, подчерта Иванов.

„ Политическата ситуация ще се нормализира, ако имаме независим съд и прокуратура”, отново каза Христо Иванов.

„Без да реформираме прокуратурата, без да приложим цялостна институционална програма за борба с корупцията, няма да решим политическата криза. Всеки сговор, независимо от този проблем, ще бъде отречен от гражданите”, обясни той. Третият проблем е енергийната криза. Дадохме трите решения от ДБ. Първо, ще настояваме за ясна политика в областта на сигурността – модернизация на армията, поемане на отговорност в рамките на НАТО, военна помощ за Украйна, вече е внесен днес проектът на решение, каза Иванов.

„Трябва да решим проблема с енергийната зависимост. Съдебната реформа и тази на прокуратурата и ВСС е крайъгълен камък за решаване на всички проблеми”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети