Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Трябва да се отнесем отговорно към подадената ръка от ПП

Политика

Христо Иванов: Трябва да се отнесем отговорно към подадената ръка от ПП

Христо Иванов: Трябва да се отнесем отговорно към подадената ръка от ПП - Tribune.bg
БГНЕС

Ние получихме писмо за приемане на програмна декларация от колегите от „Продължаваме Промяната“. Довечера на група ще обсъдим какви да бъдат нашите заявки в това отношение. Виждаме една поредица от стъпки, които показват отговорно и сериозно отношение към възможността за съставяне на правителство с втория мандат. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов по повод предложението на „Продължаваме промяната“ за обединение по приоритети в програмна декларация, която да се гласува от парламента в началото на януари и която да бъде основа за съставяне на правителство с втория мандат.

По-рано днес издигнатият от ПП кандидат за премиер акад. Николай Денков обяви, че е изпратил писма до всички парламентарни групи, за да ги пита за приоритетите им за следващата година. На база отговорите им ще се изготви списък с най-важните точки и програмна декларация за евентуално съставяне на правителство с втория мандат.

„Напомням, че ние изначално смятахме, че именно с втория мандат е сериозната възможност да се случи нещо. Надявам се останалите политически сили да подходят отговорно към този процес“, категоричен бе Иванов.

„Има едно търсене на баланс между поемане на политическа отговорност и търсене на консенсус и на консенсусни фигури, каквато ние оценяваме, че е номинацията на кандидата за премиер акад. Денков. Мисля, че имаме добри знаци от ПП и всички останали трябва да се отнесем отговорно към тази протегната ръка“, подчерта той.

По думите му на този етап не са водени разговори за участие на кадри на ДБ в проектоправителство на акад. Денков.

„ПП са мандатоносител, те организират процеса и неговата поетапност, на този етап не е имало разговори за персони. Какво ще бъде нашето участие в кабинета, ще зависи от цялостния процес. Ние сме готови да дадем подкрепа и да участваме отговорно в усилията за формирането на кабинет на малцинството с втория мандат, но оттам нататък по тази конкретика можем да се произнасяме, когато алгоритъмът стигне до тези въпроси“, каза още Христо Иванов.

Като „добър знак“ съпредседателят на ДБ определи визитата на военния министър Димитър Стоянов в Украйна. Той не отговори на въпроса дали парламентарната група на ДБ е била информирана за посещението, но обясни, че според него това не е толкова важно.

По-рано стана ясно, че от ПП не са били предупредени за посещението, а са разбрали от медиите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети