Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Виждаме един абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Надявам се да настъпи някакво отрезвяване!

Политика

Христо Иванов: Виждаме един абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Надявам се да настъпи някакво отрезвяване!

Христо Иванов: Виждаме един абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Надявам се да настъпи някакво отрезвяване! - Tribune.bg
Снимка:

Ако Кирил Петков си е позволявал да води двойна дипломация за РСМ, уволняваме правителството с вот на недоверие, коментира Костадин Костадинов

Ще обмисляме всякакви мерки, но в крайна сметка е въпрос на решение по съвест на всеки народен представител дали ще хвърлим окончателно страната в политическа криза и в сериозен риск от четвърти избори в рамките на 13 месеца, които очевидно няма как да доведат до нищо по-добро от това, което имаме. Така коментира пред журналисти на влизане в Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов ексцесиите в коалицията и напускането на ИТН.

„В момента се отхвърля всичко заради лични дрязги и това ще хвърли страната в политическа криза. Изборът е дали да хвърлим държавата в хаос или да вземем решенията. По време на война, на тежка инфлационна криза глобална, задаващата се енергийна и потенциално хранителна криза. Всичко това да го отхвърлим, мисля, че това е безотговорно“, смята Иванов.

„Цялата тази постановка със Северна Македония е абсолютно измислена димна завеса. Има ясен конституционен текст, който казва, че външната политика на България се води от Министерския съвет, а Министерският съвет се ръководи от премиера, нали разбираме това нещо? Ако Генчовска е имала друга политика, то тя е трябвало да си подаде оставката по-рано“, категоричен бе той. 

„Как Кирил Петков ще обещава нещо, което не зависи от него, а от Народното събрание и Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)? Ние смятаме, че националният интерес на България е ветото да бъде вдигнато. В КСНС се казва, че искаме РСМ да е част от ЕС при изпълнение на нашите искания. Ако една страна не изпълнява определени искания, формулирани от ЕС, тя може да забрави за членството си. Това значи европейска гаранция“, каза още съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов даде като пример процеса по присъединяване на Турция, който продължава вече десетилетия, защото Анкара не изпълнява изискванията на Брюксел.

Според него мотивите на ГЕРБ за внасянето на вот на недоверие към правителството са аргументи, които трябва да се обсъдят в рамките на актуализацията на бюджета.

Христо Иванов очаква, че е възможно бюджетът да не се приеме.

„Всичко е възможно, дори да не мине актуализацията. Виждаме един абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Интересите на страната и на хората, които се нуждаят от подпомагане от държавата, интересите на бизнеса - всичко това е хвърлено през прозореца. Надям се да настъпи някакво отрезвяване“, отсече Иванов.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че най-важното е да се разбере дали министър-председателят Кирил Петков си е позволявал да води двойна дипломация, което „само по себе си представлява държавна измяна“.

„Ако е така - уволняваме правителството с вот на недоверие“, категоричен бе Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Захари Дългоноско, по-добре е да замълчиш, защото точно ти да говориш за безотговорност, е направо цинично
15.06.2022 14:36 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети