Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов за военната помощ за Украйна: Това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем

Политика

Христо Иванов за военната помощ за Украйна: Това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем

Христо Иванов за военната помощ за Украйна: Това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем - Tribune.bg
Снимка:

Взе се отговорно решение от национален интерес. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента, веднага след като Народното събрание прие проект на решение България да изпрати военна помощ на Украйна.

Той коментира, че България е способна да носи отговорност за сигурността в региона. „Като част от съюзите, в които сме – ЕС и НАТО, ние не просто трябва да консумираме сигурност, а да бъдем способни да носим отговорност за гарантирането на тази сигурност, модернизирайки своето оръжие, предоставяйки оръжие на Украйна“, категоричен бе Христо Иванов.

„Никой не казва, че въоръжението ще бъде заменено веднага, а че има пряка и непосредствена връзка, но това е важен аргумент. България, показвайки, че е способна да бъде отговорен член на ЕС и НАТО, ще има много повече аргументи да търси на свой ред солидарност за своите нужди, когато става дума за използването на ресурсите на тези съюзи“, подчерта той.

„Става дума за политически аргумент. От правителството ще зависи колко добре ще може да го използва“, каза още съпредседателят на „Демократична България“. 

„Ясно казва решението, че преценката за това какво можем да дадем, без да намаляваме нашите способности, е на изпълнителната власт, т.е. това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем. Това трябва да стане само дотолкова, доколкото не намалява нашите способности“, обясни Иванов.

Той посочи, че депутатите първо ще изчакат официалния доклад пред НС за това какви са възможностите на страната ни и чак тогава ще ги коментират.

На въпрос доколко е морално страната ни да даде старото си оръжие на Украйна, а да очаква да получи ново, Иванов отговори следното:

„Това са доста повърхностни сравнения. Украинците искат това оръжие. Имайки предвид, че става въпрос за конвенционален конфликт, много голям и за армия, която е свикнала да използва такъв тип въоръжение, на тях това ще им свърши работа. Щом те самите го искат, това ние да им го предоставим, не е въпрос на липса на морал от наша страна“.

Христо Иванов коментира и евентуално президентско вето и отговори как ще реагира „Демократична България“ при подобен развой на събитията.

„Както се реагира – ще го гласуваме наново“, отсече той. 

„Волята на народното представителство е да предоставим това, което можем“, отбеляза още Христо Иванов. По думите му ще се търси най-доброто възможно решение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати