Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Панчугов: Хората не искат серия от избори, но не искат и сегашния хаос

Политика

Христо Панчугов: Хората не искат серия от избори, но не искат и сегашния хаос

Христо Панчугов: Хората не искат серия от избори, но не искат и сегашния хаос - Tribune.bg
Снимка:

Българските граждани не искат серия от избори, но не искат и хаоса, който се наблюдава сега, коментира пред БНР политологът Христо Панчугов.

"Може би сме единствената държава в демократична Европа, в която на изборите се гледа като на политическа криза", отбелязва ПанчуговСпоред него настояването да не се ходи на избори, защото те ще произведат същото, е капитулация на политиците пред българските граждани и пред каквато и да е идея да се променят нагласи в обществото.

"Сблъскват се две тенденции – нежеланието да се отиде на избори и опитът да се създаде някакво правителство и от друга страна – ясното разбиране, че това вече не е легитимен парламент", смята политологът. По думите му този парламент е изчерпан от легитимност и само изборите могат да дадат такава.

"Изборите могат да произведат и нещо различно, ако политиците започнат да говорят на тази голяма група избиратели, която иска промяна, но не гласува, защото са се уморили да им предлагат "едни и същи порочни стратегии", поясни Панчугов. Той предупреди, че ако продължава говоренето само към тесните партийни електорати, шансът да се възпроизведе същия парламент е изключително голям.

"Който би представил реален и ясен план как се излиза от тази ситуация и би бил готов да плати цената е човекът, който ще спечели доверието, особено на негласуващите на следващите избори, и ще има истинския шанс да реализира своя модел на политическа промяна", отбеляза политологът. Той изказа мнение, че ако политическите формации не могат да говорят помежду си, при положение, че досега са управлявали заедно, президентът нито е неутрална институция в този момент, нито има правомощия, възможности и умения да бъде медиатор между тях.

"Трябва да видим дали президентът ще връчи мандата на някой, който иска да положи смислени усилия или ще го връчи на политическа формация от лично собствени съображения, която няма да има никакъв шанс да състави правителство – каквато би била БСП", уточни политологът. За него съвместно управление между ГЕРБ и ПП ще бъде "доста рязък завой, с оглед на това, че конфронтацията между ПП и ГЕРБ е налице.Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати