Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен вариант

Политика

Христо Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен вариант

Христо Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен вариант - Tribune.bg
Снимка:

ПП или ще намерят начин да се превърнат в смислен политически субект с ясно лице и дневен ред, или ще станат жертва на същия феномен, който ги е довел на политическата сцена

Шансът за съставяне на правителство преминава през генерална промяна на политическите стратегии на основните играчи. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет.

Според него трябва да се отиде към нов тип поведение, което почива на два фактора. Първият е много ясно изчистване на дневния ред на бъдещото управление. Вторият -  трябва да се разчита не на чак толкова стабилно мнозинство, колкото на двустранното договаряне и предоговаряне на политическата подкрепа около този тип политики.

„Очевидно ще трябва да се правят отстъпки в името на някакви големи цели. Това постоянно усилие ще изисква постоянно лидерство и по тази причина не се е случвало в България. Става дума за кабинет на малцинството“, заяви анализаторът. Според него такова правителство не изглежда толкова обречено, колкото ни се струва. То може да намери подкрепа сред българското общество за определен тип политики, които са свързани със заплахата, пред която е изправена България заради войната в Украйна, с обективните икономически процеси и реалните ежедневни проблеми, които трябва да се решават.

Кабинет на малцинството в най-добрия случай може да остане на власт в рамките на следващата година до местните избори. Ако това правителство създаде един смислен дневен ред, това може да доведе и до мотивация за гласуване на база на реални измерими резултати, а не на някакви внушения, с които се борави в момента.

„За съжаление, основните политически формации продължават да работят с тези внушения. Те не могат да си дадат сметка, че пренасилването и работата с полуистини и политически внушения създава една изключително вредна политическа среда, която по-скоро ще води до радикализация и отблъскване на избиратели, отколкото възможността да видим осмислено участие и от там възможност за стабилни мнозинства оттук нататък“, предупреди Панчугов.

Ако в българското общество се създаде нова радикална формация, потенциалът тя да отнеме гласовете, които отидоха в ИТН и ПП е много голям. „Това ще мине през обезсмислянето на тези формации и изчезването им от българската политика. За ИТН въобще е късно, а за ПП или ще намерят начин да се превърнат в смислен политически субект с ясно лице и дневен ред, или ще станат жертва на същия феномен, който ги е довел на политическата сцена. Сега е моментът да вземат това решение за себе си“, категоричен е политологът.

Той призова партиите да започнат да се борят за сърцата и умовете на българските граждани. „Управляването на очакванията им очевидно катастрофира. Въпросът е да се даде ясно измерим хоризонт и яснота около конкретните политики. Това е единственият механизъм, който може да ни извади от тази ситуация оттук нататък“, заключи Христо Панчугов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати