Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Терзийски за протестите: Те бяха обявени като въстания

Политика

Христо Терзийски за протестите: Те бяха обявени като въстания

Снимка:

Намалял е и броят на ранените и загиналите при пътно транспортни произшествия

Оценката за действията на полицията е, че всичко е извършено с най-висок професионализъм, посочи вътрешният министър Христо Терзийски по време на изслушване в ресорната комисия относно действията на служителите на МВР по време на антиправителствените протести в София.

„Това не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания“, допълни Терзийски. Той уточни, че на 2-и срещу 3-и септември са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също даде висока оценка за действията на полицейските служители.

„Малко сме хората, които са се борили с такива безредици. Ако знаехме какво са планирали, никога нямаше да го допуснем. Няма да допуснем да пострада български полицай, да пострада български граждани“, коментира Иванов по повод сблъсъците от 2 септември. Според него на протеста от 2-и септември не е имало никаква спонтанност.

Министър Христо Терзийски обяви на изслушването в парламентарната комисия, че тежките катастрофи у нас са намалели, както и че броят на ранените и загиналите при пътно транспортни произшествия също е по-нисък.

„Даваме си сметка, че това се дължи и на временното ограничаване на придвижването на гражданите по време на карантинните мероприятия, които се наложиха през месеците март и април“, коментира Терзийски. Той допълни, че МВР заедно с Министерството на транспорта и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата са внесли предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които ще доведат до по-бързо санкциониране на нарушителите на пътя, по-сериозно санкциониране на нарушителите, които стават рецидивисти, както и по-бързото събиране на глобите.

От началото на тази година са установени 300 000 нарушения повече в сравнение със същия период на миналата година.

„Към вчерашната дата сме събрали с около 25 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Събраната сума от глоби от всякакви нарушения вече стига 85 млн. лв.“, посочи Христо Терзийски. По думите му МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

„В момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още