Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И Божанов недоволен от ДАНС: Позволили си да проверят сигнал срещу него по времето му като министър

Политика

И Божанов недоволен от ДАНС: Позволили си да проверят сигнал срещу него по времето му като министър

И Божанов недоволен от ДАНС: Позволили си да проверят сигнал срещу него по времето му като министър - Tribune.bg

Не става ясно за какво е била проверката, която бившият министър нарече „донос“

„Ще дам един личен пример за механизмите на работа на дълбоката държава, за които говори Кирил Петков при Диков“. Това пише в профила си във Фейсбук политикът от ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

„На петия месец откакто бях избран за министър получавам искане за обяснения по секретен доклад на ДАНС срещу мен, в който се твърди, че застрашавам работата на министерството (и съотв. националната сигурност). Докладът всъщност е преразказ на получен в ДАНС донос от служител на агенцията при министерството и съдържа изцяло неверни твърдения. Пишем обяснения, в които с документи и публична информация опровергаваме „доклада“ и затваряме темата“, разказва перипетиите си той.

Според Божанов, в сигнала нямало нищо секретно и обвини ДАНС, че нарушават закона „като свръх-класифицират такива доноси, но заради грифа не мога да споделя детайли“.

„Знам, че и срещу други министри е имало такъв тип доклади. И докато моята реакция беше като на рутинна неприятност, смятам, че тези доклади-доноси работят успешно като средство за сплашване на принципа „имаш проблем и можем да ти помогнем да си го решиш“, особено с по-лабилни министри. И това е една от многото причини в меморандума на ППДБ и в проекта на споразумение да сложим „реформа в службите“. В проекта на ГЕРБ пишеше „трябва да проведем разговор за службите“. Дребна разлика. Та ако се чудите защо отиваме на избори - защото дълбоката държава не иска да си загуби инструментите за паралелна власт, която не подлежи на демократична отчетност. А ние може да направихме много компромиси, но компромис с основната цел - освобождаване на завладяната държава - не направихме“, завършва Божидар Божанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети