Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И в последното заседание за годината: Кабинетът продължи с раздаването на пари

Политика

И в последното заседание за годината: Кабинетът продължи с раздаването на пари

И в последното заседание за годината: Кабинетът продължи с раздаването на пари - Tribune.bg
Снимка:

860 млн. лв. за бизнеса, 750 млн. за пенсионерите, 100 млн. лв. за стимулиране на ваксинирането

Министерски съвет се събра на последно заседание за годината и раздаде още пари.

„Отпускат още средства за бизнеса заради високите цени на тока“, обяви премиерът Кирил Петков.

„Много от бизнесите имат огромни затруднения да покриват енергийните си разходи. Ще допълним енергийните помощи за бизнеса с допълнително 860 млн. лв. Това е огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да бъде помогнато на всеки, който се нуждае за се преодолее шока от растящите цени“, обясни той.

2 058 100 пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за януари, февруари, март, април, май и юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от Ковид-19.

За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусне допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Отделно правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу Ковид-19. Със средствата Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена допълваща (бустерна) доза.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп