Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И в Световния ден на здравето: Радев пак не пропусна критика

Политика

И в Световния ден на здравето: Радев пак не пропусна критика

И в Световния ден на здравето: Радев пак не пропусна критика - Tribune.bg
Снимка:

За него здравната система е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията

По случай Световния ден на здравето Румен Радев отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Първо отличия получиха 8 лекари, а по-късно още 7.

Дори в деня на здравния работник обаче държавният глава разкритикува система като подчерта, че коронавирусът бил разкрил нейните недостатъци.

По думите на президента многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания.

„През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България“, каза Радев.

„Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система“, каза още държавният глава.

Президентът заяви, че здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и на финансов ресурс. „Лечение, което да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве, което да създаде условия за по-добра професионална реализация на медиците, за съхраняване на живота и за разгръщане на таланта им“. В края на изказването все пак той благодари за всеки излекуван пациент и за всеки спасен човешки живот.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети