Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И Зайкова с по-малка пенсия от декември, признава, че без пари от сина ѝ, няма да се оправя

Политика

И Зайкова с по-малка пенсия от декември, признава, че без пари от сина ѝ, няма да се оправя

И Зайкова с по-малка пенсия от декември, признава, че без пари от сина ѝ, няма да се оправя - Tribune.bg

Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното и докато управляващите обясняват, че ще компенсират недоволните през идния месец, БНТ решава да отиде на пазар с най-известната синдикалистка и най-възрастен депутат в предходните два парламента – Мика Зайкова.

„Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който се прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост. Най-ниските цени на продуктите. Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани. Сметката сега ни излезе 157, 10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, защото смятаме за един беден човек че са лукс“, обясни тя.

Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. изчисли тя.

„Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност.

„Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ „Подкрепа“, защото взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лв.“, обясни Зайкова и от думите ѝ се разбра, че и тя е сред пенсионерите, които през януари са се оказали с по-малко пари.

„Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина“, разказа тя.  


Топ новини

виж още