Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Идея: Ако не плащаш данъци в България, не гласуваш на 11 юли

Политика

Идея: Ако не плащаш данъци в България, не гласуваш на 11 юли

Идея: Ако не плащаш данъци в България, не гласуваш на 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

Може да отпаднат и тези, които не са си подновили личните карти

Прочистване на избирателните списъци за предсрочния вот на 11 юли е обсъждало служебното правителство. Това става ясно от стенограма на заседанието на кабинета, проведено на 19 май, която е публикувана в правителствената информационна система, предава „24 часа“.

От избирателните списъци да изпаднат хора, които не плащат данъците си в България, и такива, които нямат валидни лични карти и международни паспорти, предвижда идеята, дадена от служебния финансов министър Асен Василев. Вицепремиерът Бойко Рашков да направи работна група, която да се заеме с прочистването на списъците, поръчал след дебата премиерът Стефан Янев, става ясно от стенограмата.

„Само по себе си подобно предложение звучи справедливо - живееш в чужбина, плащаш си данъците там, защо ще определяш кой ще управлява България. Това е чисто човешката ми позиция. Като юрист обаче си давам сметка, че подобна теза е трудно защитима с оглед на действащата ни конституционноправна уредба. Все пак е добре да се чуе мнението на тесните специалисти в материята - конституционалистите”, коментира бившият парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков.

„Идеята неплащане на данъци е от 19-и век, това е недопустимо. След Втората световна война има само две ограничения – психическо състояние и хората, лишени от свобода. Всеки, който е български гражданин, и всеки като български гражданин има постоянен адрес, той се включва по него в съответния списък, който посочва къде ще упражни избирателното право, а не дали има, или няма право на това. Ограничени от право да упражнят избирателното си право са само тези, които са поставени под запрещение, или са с наказание лишаване от свобода”, коментира конституционалист.

Според известен юрист, който води изборни дела, всеки български гражданин получава от конституцията право да гласува и не са възможни ограничения.

Обсъжданата от министрите схема налага две ограничения на избирателното право. Първото е право на глас да имат само хора, които плащат данъци в България. По този начин обаче реално от списъците ще бъдат изключени всички българи, които живеят в чужбина. Второто ограничение за валидни лични документи пък нарушава правилата от закона за извънредното положение, които автоматично удължиха валидността на документите.

Избирателните списъци у нас се правят по постоянен адрес. Заличавания може да има само ако избирател е заявил подобна воля - със заявление, че желае да гласува по настоящ адрес, или с такова, че желае да гласува в чужбина. В последния случай подаването на заявление за гласуване извън страната не е задължително условие.

Български гражданин може да гласува в секция извън страната, дори и да не е подал предварително заявление, стига в населеното място, в което се намира, да има разкрита секция и в изборния ден да попълни декларация пред комисията, че не е гласувал на друго място. Ако избирател е подал заявление, че ще гласува извън страната, то тогава той бива заличен от избирателния списък в секцията по постоянния му адрес.

Поради липсата на избирателен район „Чужбина” няма изрично изискване по закон българите зад граница да декларират адреса си там. „Въпросът е, ако не декларирам данъци тук, това прави ли ме по-малко български гражданин от другите, които декларират данъци“, пита експертът и напомня, че Конституционният съд отмени преди години предвидените санкции при въвеждането на задължителното гласуване, а в този случай също става дума за налагане на административни мерки. Той зададе и въпрос какво ще се случи с учениците и студентите, както и с всички български граждани, които не живеят в чужбина, но не плащат данъци по различни причини.

Освен това има случаи на българи, които не декларират имущество и данъци в чужбина, за да могат да ползват различни помощи и облекчения. Живеещите в страни извън ЕС пък биха загубили правото си да гласуват на местни и на европейски избори, ако се върнат тук за изборния ден.

„Избирателните списъци се изготвят в служба ГРАО в нашето министерство, като всеки ден се актуализират от 28 общински служби ГРАО за всички, които се раждат, умират и т.н. Сто човека работят по този процес, намират се в отделна дирекция, дори не в нашата сграда, на ул. „Алабин”. Когато дойде време за избори обаче, от тези списъци знаете, че се изваждат децата, непълнолетните и починалите и т.н. и отсъстващи по други причини, и се отпечатват от фирма „Информационно обслужване”, която е към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, аз затова съм уведомила министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, но със следната технология: в нашата сграда при нашите хора в служба ГРАО стоят 12 човека от „Информационно обслужване”, отпечатват списъците, за което МРРБ плаща около 235 хил. лева”, разяснила на заседанието на служебното правителство регионалната министърка Виолета Комитова, става ясно от стенограмата.

Думите ѝ са отговор на искане на Асен Василев Министерството на финансите и МВР също да участват в подготовката на списъците. Отговорът на Комитова очевидно не е бил достатъчен на служебния финансов министър, защото в реплика той доразвива идеята си как да бъдат прочистени избирателните списъци.

„Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи – било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души”, предлага Асен Василев. Неговата идея за работна група е възприета от премиера Стефан Янев.

Всякакви промени в избирателните списъци, извършени по този начин от служебното правителство, са нарушение на конституцията, категорични са и политическите партии, от които медията е потърсила коментари.

„Без да съм запознат конкретно с предложението, не мога да го коментирам. Но по конституция избирателното право е общо, равно и пряко”, лаконичен бе в коментара си юристът от БСП Филип Попов.

„Подобно действие би представлявало нарушение на конституционните права на българските граждани. Не крием, че сме очаквали всякакви неща от еднолично назначеното правителство на президента Румен Радев, но посягането върху правата на българите минава всякакви граници. Подобна стъпка ще бъде поредното доказателство, че в страната се провежда пълзящ комунистически преврат, който цели установяването на едноличен режим от страна на Румен Радев“, заявиха от ГЕРБ.

От „Демократична България” бяха категорични, че законът е ясно разписан и там никъде не се посочва изискването да се плащат данъците в България. „Как се съставят избирателните списъци, е ясно указано в Изборния кодекс. Правата на българските граждани да гласуват са уредени в Конституцията на Република България”, казаха от коалицията.

„Трябваше да се сетят за такива промени, когато работеше краткият 45-и парламент и когато Изборният кодекс бе отворен. Там трябваше да ги предложат. Тогава можеше да се решат и други проблеми. Вместо това се увеличиха секциите в Турция, а на ВМРО бе отнето правото да има участници в изборните комисии, като партията, която има евродепутати, но не е в парламента. Не виждам как правителството може да наложи такива промени, без това да мине през промяна в закона”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Идеята е разумна според говорителя на ЦИК Цветозар Томов. Юристката Росица Матева обаче е изненадана. В петък комисията е имала среща с премиера Янев, но прочистване на списъците не било обсъждано.

„Идеята за изчистване на вътрешните избирателни списъци изглежда разумна, стига обаче да не се засягат други групи хора“. Така зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов коментира идеята, обсъждана от правителството, в избирателните списъци да са само български граждани, които плащат данъци в страната.

Томов направи уговорката, че темата не е обсъждана с ЦИК и това е негово лично мнение.

„От години говорим, че избирателните списъци трябва да бъдат изчистени. Няма причина човек да фигурира във вътрешните избирателни списъци за страната. Не става дума за отнемане на права - ако вие живеете в Лондон, но по постоянен адрес се водите в Полски Тръмбеш например, единственото право, което ви се отнема, е да гласувате в Полски Тръмбеш. Но никой няма да ви отнеме правото да гласувате в Лондон. Въпросът обаче е какво ще се случи, ако междувременно сте се върнали в България”, смята Томов.

Според него при подобна промяна в избирателните списъци трябва да има гаранция, че информацията, която ще се използва за заличаване на избиратели, е достоверна, за да не бъде заличен някой по погрешка.

Другият зам.-председател и говорител на ЦИК Росица Матева също разбра за идеята на кабинета от репортер на изданието.

„Като юрист и като зам.-председател на ЦИК не бих искала да коментирам, преди да видя конкретно решение и документ”, каза Матева и не скри изненадата си от идеята. Тя уточни, че на срещата на ръководството на ЦИК със служебния премиер Стефан Янев в петък подобна идея не е била обсъждана.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети