Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НСИ поиска отлагане на преброяването заради пандемията

Политика

НСИ поиска отлагане на преброяването заради пандемията

НСИ поиска отлагане на преброяването заради пандемията - Tribune.bg
Снимка:

Социалистите изненадани от искането

Комисията по икономическа политика и туризъм прие да се удължи срока на преброяването на населението през 2021 г. Това предвиждат промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., внесен от депутати от ГЕРБ. С една година да може да се удължи изготвянето на доклада за основните резултати от преброяването, решиха депутатите. Съгласно текстовете при обявена извънредна епидемична обстановка Министерски съвет ще може да вземе решение за промяна на срока за самото преброяването, което засега е регламентирано от 0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 г.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски, който присъства на заседанието на комисията, също поиска да се отложи началото на преброяването на населението.

"Всички сме наясно с епидемиологичната обстановка и една такава дейност е свързана с много други подготвителни дейности по време на самото преброяване. Не бихме искали да излагаме на риск живота и здравето на нашите анкетьори и на преброяваните лица. Поради тази причина се надяваме, че ще бъде прието предложението", изтъкна Цветарски. Той допълни, че не може да посочи с какъв период да бъде удължен срокът, но уточни, че преброяването не може да се отложи с една година, тъй като Европа изисква то да се проведе през 2021 г.

"Ясни са мотивите да направите това предложение. Има леко смущение в такъв тип законодателство, което делегира разписани срокове от тук нататък Министерски съвет да ги определя. Не сте използвали най-добрата законодателна техника", коментира депутатът от опозицията Жельо Бойчев.

Колегата му проф. Румен Гечев изрази безпокойство от искането, защото преброяването ще посочи колко точно души живеят в България и ще се пресече възможността за изборни манипулации. Социалистът, обаче, се съгласи, че здравето е на първо място.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ами да, напълно правилно Всичката Мара втасала...само не се преброила!
16.12.2020 17:57 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети