Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Икономическият министър: Не познавам Делян Пеевски

Политика

Икономическият министър: Не познавам Делян Пеевски

Икономическият министър: Не познавам Делян Пеевски - Tribune.bg
Снимка:

България е в топ 3 по финансова стабилност, изтъкна Лъчезар Борисов

Новият икономически министър Лъчезар Борисов посочи, че не познава Делян Пеевски и отрече слухове, че е заел поста заради връзки с депутата от ДПС. Пред БТВ той коментира, че се е оттеглил от функциите си на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие /ББР/.

„Не съм отговорен за даването на тези 75 млн. лв. кредит“, обяви министърът на икономиката по повод на отпуснатия кредит от 75 млн. на колекторска фирма по време на извънредното положение. Заради кредита беше поискана оставката на Стоян Мавродиев, директор на ББР.

Лъчезар Борисов отхвърли твърденията, че банката работи с конкретни физически и юридически лица, като уточни, че 80% от портфейла на ББР е за малки и средни фирми. Той заяви, че вчерашната акция на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов пред Министерството на икономиката показва ниското ниво на политическата класа. Новият икономически министър подчерта, че има 18 г. опит във ведомството и е експертно предложение за поста на ресорен министър.

„Доколкото съм информиран, съм получил подкрепата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Имам дълъг опит, работил съм като заместник-министър във вече две правителства“, допълни Борисов.

Той уточни, че вече е имал среща с премиера Бойко Борисов и е участвал в изготвянето на новите социално-икономически мерки срещу последиците от COVID-19.

Министър-председателят вече му възложил развитието на електронния регистър и бързото въвеждане на мярката „3.10“, която засяга грантовете за малките и средни предприятия.

„Подадените заявления са 27 хил. и ние ще направим всичко възможно в най-кратки срокове те да стигнат до бизнеса, прогнозираме, че около 210 млн. лв. ще стигнат до тези компании“, уточни Борисов.

По думите му държавата е подготвила два пакета с мерки. Единият е на стойност 1, 163 млрд. лв. – от националния бюджет и друг от 1,8 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. Министърът на икономиката коментира, че мерките са свързани с факторите на икономическия растеж – държавни разходи, потребление и инвестиции.

„Ние инжектираме в икономиката един значим ресурс, но наблягаме и на инвестициите. Тези два пакета от мерки достигат до 3 млрд. лв., което е интервенцията на държавата. Нашата прогноза е за още 1 млрд. лв. преки инвестиции в икономиката, така милиардите ще станат 4“, коментира ресорният министър.

България е в топ три по финансова стабилност, посочи Борисов. По думите му страната ни е отличник както по отношение на държавния дълг съотнесен към Брутния вътрешен продукт, така и при дефицита. Той допълни, че именно тези показатели дават сигурност на държавата да инжектира средства в икономиката, а не да тегли заеми.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети