Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Икономистът Кузман Илиев за новия локдаун: Когато страхът стане норма, разумът губи по точки!

Политика

Икономистът Кузман Илиев за новия локдаун: Когато страхът стане норма, разумът губи по точки!

Снимка:

„Грешно е публичната политика да прехвърля проблемите от болната на здравата глава“, написа във „Фейсбук“ икономическият анализатор и кандидат от гражданската квота на ВМРО в 24-ти и 25-и МИР София Кузман Илиев във връзка с информацията, че здравните власти искат отново да се затворят МОЛ-овете, заведенията, фитнесите, детските градини и да се забрани обществената дейност.

„Фалират цели отрасли и бизнеси. Налагат се нови и нови държавни заеми, с които да се „помага“ на смазаните индустрии. И с които се застрашава финансовата стабилност на хазната, респективно се залага вдигане на данъци и прокуждане на инвестициите във времето. Адски кръг. Без изход“, категоричен е икономическият експерт.

Ето и пълния текст на публикацията във „Фейсбук“:

Поредният локдаун е абдикация от отговорността за живота и доходите на хората. Нещо повече, „затварянето“ на цели сектори, които тъкмо отвориха с надежда и вяра в бъдещето - всъщност ще има пагубни икономически, здравни и психологически ефекти за нацията ни.

Грешно е публичната политика да прехвърля проблемите от болната на здравата глава. Вместо да се имунизират рисковите групи - възрастни хора, официални лица на първа линия в битка с болестта и граждани с трайни здравословни проблеми - се прибягва до примитивното „затваряне“ на икономиката.

Истерията, засилена от масмедии и социални мрежи, става масова. Това пълни болниците с хора, които спокойно може да се лекуват по телефона, да речем. И отнема достъпа на други в действително тежко положение.

Масовата истерия води и до опасна масова депресия, недолекуване на смъртоносни заболявания, изискващи навременна превенция като рак, диабет и сърдечно-съдови болести. Избуяват алкохолизмът и семейното насилие. Настанява се непоносим стрес от финансовата невъзможност да издържаш семейството си. Фалират цели отрасли и бизнеси. Налагат се нови и нови държавни заеми, с които да се „помага“ на смазаните индустрии. И с които се застрашава финансовата стабилност на хазната, респективно се залага вдигане на данъци и прокуждане на инвестициите във времето. Адски кръг. Без изход.

Паниката е лош съветник. Грубите драконовски мерки досега никъде не премахнаха вируса. Само гарантираха трайния спад на общественото здраве, обедняването на хората, намалените приходи в здравна и пенсионна система, дефицитите на стоки и услуги, спада на продължителността на живота - средносрочно и дългосрочно. Това просто не работи.

Психологическите очаквания са в основата на инвестиционната активност. Без прогнозируема среда вече трудно някой затворен сега бизнес ще отвори впоследствие. Парен - каша духа. Трудно някой ще тегли кредит с надеждата, че ще го изплати с приходите от дейността си. Служители ще останат трайно без работа. Когато страхът стане норма, разумът губи по точки.

Ако и този път се пуснем по лесния наклон на паническата реакция - икономическата и здравната агония се циментират.  


Коментари (2)

Кузмане казвам ти : Обущарю , не по-високо от обувките ! Или по нашенски - КОЙ ЗА КВО Е УЧИЛ !
16.03.2021 19:57 / Отговор
Софроний Откъде го е преписал това? Колко работни места е открил този младеж и колко заплати, осигуровки и данъци е платил е платил? Поредният канцеларски лаладджия.
16.03.2021 21:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още