Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илхан Кючюк иска да се отложи гласуването на доклада за Северна Македония

Политика

Илхан Кючюк иска да се отложи гласуването на доклада за Северна Македония

Илхан Кючюк иска да се отложи гласуването на доклада за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в ЕП, което беше предвидено за края на месеца, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

"Необходимостта за отлагането идва като резултат от дискусията в ЕП миналата седмица. Решението се основава на чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права. Засилването на спекулациите и популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за Резолюцията от политическите семейства в ЕП", пишат от партията.

„Убеден съм, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще бъде сериозен тест за политическия елит в Северна Македония и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на европейската интеграция, чрез провеждане на необходимите конституционни промени. В противен случай, критиците, които не вярват в европейските аспирации на Северна Македония, може да се окажат прави. И в двата варианта, Европейския парламент ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента“, каза Илхан Кючюк.

Докладчикът за Северна Македония изрази надежда, че давайки още време ЕП ще спомогне за постигането на конструктивен диалог и във външната комисия, и ще допринесе за укрепване на доверието между Северна Македония и България, като две съседни страни, които имат общо бъдеще и стремежи в европейското семейство.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Илхан Кючук
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети