Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илхан Кючук: Без реформи РСМ не може да започне преговори за ЕС

Политика

Илхан Кючук: Без реформи РСМ не може да започне преговори за ЕС

Илхан Кючук: Без реформи РСМ не може да започне преговори за ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Държавата може да бъде отделена от Албания в преговорната рамка

Без да извърши необходимите реформи, РС Македония реално не може да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Включването на българите и други народи в конституцията е част от Френското предложение, което е европейско предложение. Това са условията и двете страни са ги приели, никой не поставя допълнителни условия.

Това заяви в интервю за БГНЕС Илхан Кючюк, президент на политическа партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и член на Европейския парламент от групата на „Обнови Европа“.

В македонското общество трябва да започне тежкият дебат за конституционните промени, за да започне фактическото отваряне на всички глави, т.е. Република Северна Македония (РСМ) да върви по пътя си към Европейския съюз (ЕС), въз основа на дневен ред, който е реформаторски.

„Най-важната предпоставка е общественият консенсус, но не по-малко важно е политическото съгласие. Като докладчик на Европейския парламент (ЕП) дадох необходимото политическо време на властите в Скопие, и тук визирам и опозицията включително, да намерят този консенсус да се върви по пътя към ЕС. Без да се промени конституцията, РСМ реално не може да започне да преговаря с ЕС“, категоричен е Кючюк.

Той предупреди, че ако РСМ не направи тези промени в близко бъдеще, ще бъде разделена от Албания, която ще продължи и ще се включи към онези държави, които ще имат ясна пътна карта, докато РСМ ще остане в групата със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина – страни, които имат тежки двустранни въпроси и които имат да решават въпроси, породени от войните в близкото минало.

„От друга страна съществува геополитическото предизвикателство, заедно с това и възможност, Украйна да започне реално да преговаря с ЕС, тя е страна, която получи статут на кандидат-член. Т.е. изборът е много ясен – дали РСМ иска да продължи по пътя си, чрез реформиране на обществено-социалните отношения, или ще се включи в една друга група, която няма ясна пътна карта в ЕС“, заяви Кючюк и подчерта, че тук въпросът е изцяло на македонския политически елит.

Той отбеляза, че през годините винаги е призовавал за едно: „Може да има тежки дебати по отношение на бюджет, социална политика, може да се спори по въпросите на дневния ред в македонското Народно събрание, но когато става въпрос за стратегическите цели – влизането в ЕС, тук всички трябва да бъдат единни, а именно да има обединение“.

Такова обединение, обаче, не се вижда, а напротив – има едно заиграване със страховете в македонското общество. „Не, никой не поставя допълнително условия. Условията са това и двете страни са се съгласили – България и РСМ, гласували са тези условия в българското, респективно в македонското Народно събрание. Оттук нататък тези договори трябва да бъдат изпълнени“, категоричен е евродепутатът и добави, че ако не бъдат направени необходимите конституционни промени, няма основание докладът за РСМ да бъде гласуван в ЕП, защото конституционните промени са съществена предпоставка за започване на преговорния процес.

Кючюк обясни, че един преговорен процес отчита напредъка и регреса, но ако не са взети под внимание предварителните условия за започването му, реално ние не говорим в същината си за истински преговорен процес, който включва отваряне и затваряне на преговори дори по новата методология на клъстери. „И затова сравнението с Република Турция е абсолютно неоснователно. Турция преговаря, заедно с това отчита напредък на някои неща, от друга страна има и регрес, но тя е в ситуация на преговаряща страна, РСМ още не е започнала този процес, тя е в ситуация на скрининг“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети