Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Голямо мнозинство в ЕП: Илиана Иванова ще е новият български еврокомисар (ВИДЕО)

Политика

Голямо мнозинство в ЕП: Илиана Иванова ще е новият български еврокомисар (ВИДЕО)

Голямо мнозинство в ЕП: Илиана Иванова ще е новият български еврокомисар (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент одобри новият българския еврокомисар Илиана Иванова. Тя получи голямо мнозинство от 522 гласа ЗА.

Номинацията ѝ влезе за гласуване по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург след положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.

Илиана Иванова е бивш евродепутат на ГЕРБ, в момента член на Европейската сметна палата. Родена през 1975 г. в Стара Загора.

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University,  Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски,немски и руски език.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети