Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Урсула фон дер Лайен предпочете Илиана Иванова за нов еврокомисар

Политика

Урсула фон дер Лайен предпочете Илиана Иванова за нов еврокомисар

Урсула фон дер Лайен предпочете Илиана Иванова за нов еврокомисар - Tribune.bg
Снимка:

Без особена изненада - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар.

Иванова е номинация на ГЕРБ-СДС.

От ЕК съобщиха, че вчера фон дер Лайен е разговаряла с двамата наши кандидати Илиана Иванова и Даниел Лорер и предпочита кандидатурата на Илиана Иванова. Българката ще наследи част от ресора на Мария Габриел и отново ще се занимава с иновации, научни изследвания, младежта и образованието, ако бъде одобрена и от Европейския парламент. Фон дер Лайен е казала, че и двамата кандидати са били добре подготвени, но все пак опитът на Илиана Иванова в Европейската Сметна палата, а и преди това като евродепутат е повлиял на избора на председателя на ЕК.

До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език. 



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети