Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илиян Василев: Дай му власт, издигни го, за да видиш какво представлява

Политика

Илиян Василев: Дай му власт, издигни го, за да видиш какво представлява

Илиян Василев: Дай му власт, издигни го, за да видиш какво представлява - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Илиян Василев

Лично за мен е от голяма полза този служебен кабинет, който даде възможност на президента Радев да се прояви в целия си политически ръст. Защото в битността на президент, при Борисов, той беше маргинализиран напълно и ние не знаехме де факто какво мисли. Сега закономерно се радва на вниманието на европейските лидери, заявява позиции и пред нас се разкрива същността му.

Както казва народът – дай му власт, издигни го, за да видиш какво представлява. Има и положителни и притеснителни страни в последните му изяви.

Ахилесовата му пета са отношенията с Русия, защото като че ли има някаква вътрешна наследена инерция от миналото, която не може да преодолее. Разумът му диктува едно, но емоциите от миналото друго.

Последните му призиви за смяна на подхода към Русия де факто се интерпретира като призив за отказ от санкции, без да се предлага друг вариант на сдържане на Путин. Алтернативата на това е Шрьодер - умилостивяване чрез търговия, и купуване на мира от Путин.

Не прозвуча убедително и тезата, че със сегашната политика тласкаме Русия към Китай - това е класическа опорна точка на т.н. московски либерали или прозападни кръгове от началото на века. Истината е, че и без санкции, Путин продаде огромни части от територията на Русия за експлоатация на Китай, пограничните райони са китаизирани и това няма нищо общо с политиката на Европа и САЩ.

За България рубиконът Русия прави разликата между европейска и васална република. Бедността и дефицитите в развитието ни са свързани именно с нерешаването на този базисен въпрос. Няма как да си против корупцията, както Радев твърди, с разума си, и да не си против руското влияние, основната част от което минава по каналите на корупцията и внесения държавно-олигархичен модел - там където е емоционалната му връзка.

Страхувам се, че това раздвоение и неспособност за овладяване на емоциите, може да произведе нерешителност в реформите, повече от Борисовата „реал политика“ и нови сделки с Путин, които накрая да произведат нов кръг от приближени и привилегировани.

България трябва да може да лети, самостоятелно, но това няма как да стане постоянното изтичане на богаство към Русия през корупция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети