Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илияна Йотова: Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди

Политика

Илияна Йотова: Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди

Илияна Йотова: Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди - Tribune.bg
БГНЕС

„Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразната реч към едно малцинство“, каза на конференцията „STOP HATE SPEECH“, посветена на езика на омразата, която се провежда в София вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Езикът на омразата застрашава обществата и демокрацията. Всеки 4 от 5 човека смята, че антисемитизмът е сериозен проблем и считат, че тези тенденции се задълбочават. 44 % от тези млади хора са се сблъскали с насилие на етническа основа.

„В XXI век, след десетилетия на отвоюване на права, записани в харти и конвенции, днес те трябва да се отстояват повече от всякога“, смята Илияна Йотова. „Вирусът на омразата” е готов да мутира при всяка социална и обществена криза.

„Европа, светът преживяват един от най-тежките си периоди. Влиза се от криза в криза, но с едно общо – липсата на работещи решения, което води до увеличаване на езика на омразата”, каза вицепрезидентът. 

По думите ѝ дефицитът на подготвеност и идея сред политиците се изражда в колкото по-високи са децибелите на отричане, толкова те са по-достоверни за гражданите. Езикът на омразата се превръща в норма и ражда политически субекти”.

Като пример Йотова посочи коментарите на нидерландските политици, които блокираха присъединяването на България към Шенгенското споразумение с аргумента, че мигрантите може да подкупят граничните служители „с по 50 евро“.

Тя постави въпросът и за това дали медиите са проводник на езика на омразата, катализатор в желанието си за по-висок рейтинг.

Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди, посочи още вицепрезидентът в речта си.

Йотова допълни, че медиите и социалните мрежи също играят роля и могат да се противопоставят на този процес. „Употребата на фалшивите новини е най-високото октаново число в горивото на езика на омразата“, каза още Илияна Йотова. 

Привърженик съм на идеята за построяване на музей за спасяването на българските евреи, добави тя в заключение на думите си. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети