Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илияна Йотова: Мониторингът на ЕК трябва да отпадне

Политика

Илияна Йотова: Мониторингът на ЕК трябва да отпадне

Снимка:

Механизъм не работи, обясни вицепрезидентът

Мониторингът на Европейската комисия (ЕК) към България и Румъния трябва да отпадне. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ. „12 години България и Румъния са под този мониторинг. На петата-шестата година той престана да дава резултати", каза Йотова.

Тя допълни, че мониторингът е въведен преди Лисабонския договор, в който има други механизми за наблюдение. "Мониторингът е излишен, има значение за вътрешнополитичекси аргумент. Самите европейски институции отдавна вече не вярват в мониторинга като сериозен инстурмент. Хърватия имаше не по-малко проблеми, но избраха друг начин за наблюдение. Нека този мандат на комисията да приключи с премахването на този механизъм. Не защото нямаме проблеми. Той като инструмент не работи. Това трябва да се разбере - и в ЕС и у нас“, каза Йотова.

Според нея ЕС не може да стане световен играч, ако не осигури Западните Балкани. Гражданите на страните ще се обезкуражат, ако стоят дълго в предверието.

Според Йотова договорът между България и Македония е бил успех, защото е отпушил много процеси. Тя изтъкна, че участниците в комисията, която изчиства спорните исторически теми, трябва да има определен мандат.

"Там повече се говори, повече се търси онова, което ни разделя, а не се гледа общото, къде искаме да стигнем. Много е грешно темата за Македония да бъде партийна тема. Трябва да има консенсус. Не можем да делим героите си", каза още Йотова.

Според нея президентът и премиерът са единни, когато става дума за интересите на страната, особено навън.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още