Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илияна Йотова с надежда Денков да е разумен и да не се огъне пред Скопие

Политика

Илияна Йотова с надежда Денков да е разумен и да не се огъне пред Скопие

Илияна Йотова с надежда Денков да е разумен и да не се огъне пред Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Надявам се новото българско правителство да не се огъне, а да защитава единната българска позиция за Република Северна Македония. Предишният редовен кабинет и премиерът Кирил Петков бяха на крачка да предадат българската позиция. Надявам се премиерът акад. Денков да е разумният политик. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „Брюксел 1“ по България он еър.

„Президентът Румен Радев изпрати писмо до европейските ни партньори, за да им обърне отново внимание, че спорът със Скопие не се отнася само до история, а до европейски политики, до всичко, което ни събира в Европейския съюз. Писмото на президента беше точно навреме, за да сигнализира още веднъж европейските институции и лидери за същината на проблемите ни с РСМ – правата на българите. Така се защитава българският национален интерес“, подчерта Илияна Йотова. Тя припомни, че държавният глава първи е поставил темата за правата на българите в Северна Македония. „В нито един от приеманите през годините документи не са записани правата на българите“, посочи вицепрезидентът.

„Все още берем горчивите плодове от това, че години наред България не успяваше да обясни и защити своята позиция за Северна Македония. Познаваме трънливия път на присъединяване към ЕС, няма как да позволим двойни стандарти“, заяви Илияна Йотова.

„Очакваме РСМ да впише в своята Конституция българите като държавотворен народ така, както беше записано в т.нар. френско предложение, около което се обединиха европейските ни партньори. Очакваме Скопие да спазва всички поети съвместни ангажименти. България внимателно ще следи този процес – не само формалното вписване на българите, а реалното изпълнение на договореностите“, посочи вицепрезидентът.

Като прецедент Йотова определи опитите за лобиране от страна на РСМ сред евродепутатите за приемането и премахването на определени текстове, свързани с езика на омразата, в готвената резолюция на Европейския парламент. „България трябва много остро да реагира и на това, че европейски лидери, може би повлияни от този лобизъм на политици от РСМ, говорят, че България има нови изисквания. Не, нямаме. Настояваме за изпълнение на всичко записано и прието от нашите европейски партньори“, изтъкна вицепрезидентът.

В коментар за приемането на България в Шенген Йотова подчерта огромния принос на последните два служебни кабинета. „Убеждаваха се хора на различни нива, правеха се много срещи. Мисля, че ще има някакво развитие през есента“, посочи вицепрезидентът. Тя отбеляза, че България трябва да има повече самочувствие, защото въпреки проблемите, е една от най-сигурните външни граници на Европейския съюз.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети