Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Инхаус за по-евтино: Купуват спешно БТР-и за армията

Политика

Инхаус за по-евтино: Купуват спешно БТР-и за армията

Инхаус за по-евтино: Купуват спешно БТР-и за армията - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки че бурно отричаха практиката, и новите управляващи се канят да прескочат обществената поръчка

Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8 може да се сдобие Българската армия, пише 24 часа. Значително ускоряване на покупката става възможно с одобрения в сряда от правителството меморандум между България и Финландия. Допълнително у нас може да започне и производство на бронирани машини със задвижване 6 по 6.

Меморандумът е основа за водене на по-нататъшни преговори и според него България и Финландия ще разширяват съществуващото сътрудничество в областта на конвенционалните отбранителни технологии с цел укрепване и подобряване на техните отбранителни способности, обявиха от правителствената пресслужба.

Подписването на такова споразумение е било поискано от правителството в Хелзинки, след като в края на третия кабинет на Бойко Борисов пропадна търгът за закупуване на нови бронирани бойни машини за пехотата. Единият участник в конкурса бе финландската компания „Патриа” , вторият - базираният в Швейцария международен консорциум „Дженерал Дайнамикс”.

Търгът пропадна заради прекалено високи цени - те надвишаваха с много отпуснатите от парламента 1,5 млрд. лв. Тогавашният военен министър Красимир Каракачанов започна да планира как поръчката ще бъде възложена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере партньори за производството на бронираните бойни машини.

Подобна схема бе използвана за ремонта и модернизацията от ТЕРЕМ на 44 танка Т-72 „Хан Крум” в Търговище. Финландският меморандум дава възможност именно за такъв трансфер на отбранителни технологии между ТЕРЕМ и „Патриа 1”, надяват се в Министерството на отбраната.

Засега в бюджета не се предвиждат пари за тази сделка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати